Chirițoiu: CE va finaliza în acest an investigația privind Hidroelectrica, Alro și Mittal

Publicat: 03 10. 2013, 11:16
Actualizat: 03 10. 2013, 11:16

Comisia Europeană (CE) va finaliza în acest an investigația privind contractele Hidroelectrica cu Alro Slatina și ArcelorMittal Galați, o decizie pentru contractele cu traderii de energie urmând să fie luată anul viitor, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„În cazul Hidroelectrica, investigațiile care vizează contractele cu Alro și cu Mittal vor fi finalizate în acest an. Pentru restul de contracte, cu traderii, investigațiile vor dura până anul viitor”, a spus Chirițoiu, la conferința MEDIAFAX Talks about Competition.

Comisia Europeană a inițiat anul trecut cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influențat compania să încheie contracte de vânzare și cumpărare a energiei la prețuri preferențiale.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003, cu termen de finalizare 2014, 2015 sau 2018. Hidroelectrica avea zece contracte directe de vânzare a energiei către companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC și EFT România.

Comisia dorește să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenționat în mod indirect clienții vânzând acestora energie electrică la prețuri sub nivelul pieței sau achiziționând de la aceștia la prețuri peste nivelul pieței.

CE arăta la anunțul inceperii investigației că acordurile dintre Hidroelectrica și opt comercianți de energie, unele contracte datând din 2004, precum și contractele între Hidroelectrica și doi producători industriali au fost încheiate la prețuri care „par a fi sub nivelul prețului practicat pe piață”.

Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la prețuri care par a fi mai ridicate decât prețurile practicate pe piață.

În comunicatul CE erau menționate contractele semnate de Hidroelectrica cu producătorul de aluminiu Alro Slatina și cu combinatul siderugic ArcelorMittal Galați.

Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la prețuri sub nivelul pieței prin contracte preferențioale încheiate cu „băieții deștepți”. Tribunalul București a decis în iunie 2013 închiderea procedurii de insolvență.