Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Mă aștept ca dosarele Parchetului să scoată la iveală și înțelegeri între firmele private
„Este o efervescență a dosarelor investigate de autorități și este normal să fie efervescentă. Este corect ca opinia publică să fie interesată ca cei care păgubesc statul să fie sancționați. În același timp, este important nu numai să meargă la închisoare X sau Y, deși evident că și acest lucru este extrem de important, dar e bine să încercăm să recuperăm prejudiciile. Și acolo încercăm și noi să ajutăm pentru că de multe ori unde există corupție este și o înțelegere între companii private care participă la licitație, iar pe acelea le putem să sancționăm noi. Noi nu putem sancționa funcționarii corupți, dar putem să sancționăm firmele care au participat la înțelegerile ilegale, de multe ori în asociere cu infracțiuni de corupție”, a declarat Chirițoiu pentru Agenția MEDIAFAX.
El a adăugat că instituția pe care o conduce primește „semnale” de la diverse instituții ale statului privind cazuri de licitații trucate, până acum având o bună colaborare cu DIICOT-ul, dar consideră totodată că implicarea Consiliului Concurenței ar putea fi mai semnificativă.
„Am primit semnale de la diverse instituții, probabil că vom finaliza o investigație pe zona de IT anul acesta, pornită de la o sesizare a Curții de Conturi privind trucarea unei licitații. Sunt semnale pe care le primim de la instituții, dar eu sunt convins că e loc de mai mult, pentru că la cât de multe investigații face Parchetul în momentul de față și răsunătoare, așteptarea mea este că sunt destul de multe cele în care apar și elemente de trucare a licitațiilor care sunt relevante pentru activitatea noastră”, a arătat Chirițoiu.
În acest context, oficialul Consiliului Concurenței afirmă că una dintre priorități sale este să lucrăze mai strâns cu Parchetul, cu DIICOT-ul, chiar și cu DNA-ul.
„Până acum cu DIICOT-ul am colaborat mai avansat. Am primit mai multe semnale și am deschis investigații de la DIICOT. Avem în analiză și niște sesizări transmise de DNA, n-am deschis încă investigații, deci nu știu dacă se vor concretiza sau nu. În general finalizăm 2-3 investigații privind licitațiile trucate pe an, dar este probabil insuficient dat fiind dimensiunea fenomenului”, a precizat Chirițoiu.
El spune căm astfel, Consiliul vrea să contribuie la noua strategie de combatere a corupției și răspunde și unei cereri a Comisiei Europene, care „reproșează” existența licitațiilor trucate cu fonduri europene.
„Asta îi deranjează pe ei (Comisia Europeană, n.r.) foarte mult, că sunt bani pe care ei ni-i dau pentru a dezvolta România și o parte din ei ajung până la urmă să fie consumați în corupție”, a mai precizat Chirițoiu.
Legat de acest domeniu, Consiliul Concurenței vrea ca anul acesta să transpună în legislația locală o nouă directivă a Comisiei Europene care facilitează accesul la instanță a victimelor.
„Mi-aș dori ca undeva până în vară să o transpunem și ca instituțiile statului să fie primele care să o folosească. Odată ce ai o decizie a Consiliului Concurenței constantând o înțelegere ilegală între participanții la o licitație și această decizie a fost confirmată de instanță, atunci ea poate fi folosită de victime pentru a cere despăgubiri. Este încă un mod de a sancționa pe cei care înșeală statul. Cel prejudiciat nu face nimic în present, nu știu niciun caz în care instituțiile statului prejudiciate au mers în instanță”, a mai explicat Chirițoiu.
Pe lângă creșterea activității în domeniul licitațiilor trucate, Consiliul Concurenței vrea să finalizeze în acest an mai multe investigații pe sectoare diverse, de la produse alimentare până la cinematografe sau energie.
„Vom finaliza cazuri destul de diverse, produse alimentare sau pe zona de cinematografie, distribuția de filme. Ne uităm aici la modul cum se distribuie filmele, care este lanțul de distribuție, existând de asemenea suspiciuni privind comportamentul abuziv al unor actori mari din piață. (…) Până la sfârșitul anului cred că vom finaliza și investigația privind contractele Hidroelectrica”, a mai spus Chirițoiu.
Hidroelectrica face obiectul unei investigații realizate de Comisia Europeană, care anchetează acordarea unui posibil ajutor de stat de către compania de stat unor companii private, prin vânzarea de energie la prețuri mai mici, în timp ce Consiliul Concurenței investighează durata excesivă a contractelor de furnizare de energie anumitor companii.
Bogdan Chirițoiu va fi prezent joi la conferința „Mediafax Talks about Competition” – ediția a IX-a, care va avea loc începând cu ora 09.30 în București, la hotelul J.W.Marriott, sala GrandBallroom, salon A, unde va oferi mai multe detalii despre toate investigațiile în curs ale instituției.
Mai multe detalii, agenda evenimentului „Mediafax Talks about Competition” – ediția a IX-a și înscrierile pentru participare pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/competition-2015