Chirițoiu, la Gândul LIVE, despre privatizarea CFR Marfă: „Nu zic că a fost rea voință din partea GFR, dar nici ei nu pot spune că nu le-am dat aviz pe niște date incomplete”. VIDEO
This browser does not support the video element.
Consiliul Concurenței (CC) și-a început analiza privind concentrarea economică în cazul preluării CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR) încă din momentul în care acesta și-a anunțat intenția de a participa la procesul de privatizare, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele CC luni, la Gândul LIVE.
„Noi am început din februarie, când încă nu aveam licitația când erau trei părți, le-am scris tuturor celor trei și le-am zis dom’le, pentru că la vremea aceea trăiam cu iluzia, cu ideea care s-a dovedit o iluzie că trebuie să dăm o decizie până pe 15 iunie pentru că ăsta era termenul convenit cu FMI-ul. Ca să avem o șansă să dăm decizia aia hai să începem să lucrăm dinainte, ceea ce legea ne permite, dar e deja un gest, am anticipat nevoile lor”, a spus Chirițoiu.
Președintele Concurenței susține că GFR putea să depună notificarea încă de la finele lunii iunie, când a fost declarat câștigătorul licitației, adăugând că acea notificare nu este completă nici la ora actuală.
„Părerea mea, fără falsă modestie, e că noi totuși am încercat să anticipăm problemele și ne-am preocupat din primăvară. Să o luăm așa. Această notificare se putea face în condiții normale din iunie anul acesta, deci din momentul în care s-a câștigat licitația de către un competitor, în speță de către Grup Feroviar Român. Ei puteau să depună solicitarea către noi. Ei n-au făcut-o în iunie, au făcut-o în septembrie și n-au făcut-o nici complet. Nici în ziua de astăzi ea nu este completă”, a precizat președintele CC.
Întrebat cine este vinovat de eșecul privatizării CFR Marfă, Chirițoiu a arătat că „nu aș spune că a fost rea voință din partea lor, dar, pe de altă parte nici ei nu pot să spună că din cauza noastră, după ce am tras de ei, din februarie până în septembrie, hodoronc-tronc, că n-am reușit să le dăm în două săptămâni pe niște date incomplete, dintr-o dată devine vine noastră”.
Analiza Concurenție continuă
Consiliul Concurenței continuă să analizeze o eventuală concentrare economică în cazul preluării CFR Marfă de către GFR. Chirițoiu a precizat că analiza se oprește doar la solicitarea cumpărătorului.
„Noi continuăm până când cel care ne-a cerut să o facem, în speță GFR, ne va spune că nu mai e cazul, noi ne continuăm analiza. Noi am trimis astăzi solicitări de informații către competitori, către companiile din piață, să le întrebăm ce părere au despre această tranzacție, așteptăm, mai e o săptămână pentru ca Grupul Feroviar Român să ne dea completări la notificarea pe care ne-au trimis-o. La noi e o mașinărie care e pornită. Până nu ne spune cineva să o oprim, în speță GFR care ne-a sesizat, noi vom continua analiza”, a arătat el.
Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Gruia Stoica, patronul GFR, ar fi plătit luni diferența de 170 de milioane de euro, Chirițoiu a apreciat că „dacă el venea cu banii, Guvernul mai putea să mai aștepte o lună, două, trei până se finalizau toate analizele. Putea să țină tranzacția în viață, ceea ce poate era un avantaj”.
Ce informații lipseau și ce urmează să fie analizat
GFR nu a oferit Concurenței informații privind clienții săi și contractele pe care le compania le are în derulare.
„Trebuia să ne dea detalii privind piața, ce clienți are el, ce tipuri de mărfuri transportă, ce cifre de afaceri are cu ei. Până la urmă, dacă vreți, esența informațiilor lipsea”, a precizat Chirițoiu.
Întrebat ce alte probleme mai existau în cazul preluării, președintele CC a precizat că trebuia verificat transferul activelor, modul în care GFR urma să administreze compania astfel încât statul, acționar majoritar să nu fie păgubit, precum și efectele pe care le-ar fi avut asupra concurenței pe segmentul transportului feroviar de marfă.
„Cu siguranță mai erau probleme. Astea erau parte din aviz. Avizul nostru probabil, că repet, n-am toate elementele, dar la ce mă așteptam. Mă așteptam să verificăm dacă s-a făcut acest transfer al activelor și dacă nu s-a făcut să obligăm, să punem o condiție de acceptare a tranzacției ca într-un termen de șase luni, un an de zile să fie vândute aceste active. Doi, voiam să ne gândim, să ne spună cum vor opera două companii care au același proprietar în control, dar au acționari diferiți. Adică am pe de o parte GFR, pe de altă parte aș fi avut o companie mai mare, CFR MArfă în care patronul GFR deține 51% în timp ce 49% deține statul român, cum ne asiguram noi că statul român nu e păgubit, că active valoroase de la compania mixtă, de la CFR Marfă nu sunt transferate spre GFR, contractele profitabile nu se mută de la o companie la alta sau CFR Marfă nu mai licitează pe niște contracte care sunt avantajoase. Aici era de gândit un mecanism prin care statul nu era păgubit. Al treilea lucru la care voiam să ne uităm era exact impactul asupra concurenților și furnizorilor. Riscăm ca pe anumite rute să crească prețurile să spunem?”, a explicat Chirițoiu.
Chirițoiu: Nu cred că i se poate reproșa ceva Consiliului
Chirițoiu a precizat la Gândul LIVE că informația conform căreia Guvernul a fost informat de în urmă cu câteva luni în legătură cu nelămuririle Consiliului Concurenței i-a scăpat „din eroare”.
„Cred că nu trebuia să spun nici acum pentru că în mod normal ce discutăm cu Guvernul e normal să rămână confidențial zic eu. Mi-a scăpat”, a spus el.
Întrebat dacă i s-a reproșat această scăpare de către cineva din Executiv, Chirițoiu a spus că „nu mi-a reproșat nimeni, dar acum ce-or fi gândit cei din Guvern, nu știu să vă spun.
Nu, sincer să fiu. Să vedem exact cum se vor finaliza lucrurile, dar în orice caz, cum vor ieși ele, nu cred că cineva va putea să spună că din vina Consiliului n-au ieșit cum ar fi trebuit să iasă”.