Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chițoiu, și-a asumat sâmbătă, la întâlnirea cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene, privatizarea companiei Oltchim în septembrie și reluarea licitației pentru vânzarea Cupru Min imediat după reevaluarea societății și obținerea avizului de mediu.
Întrebat când va fi reluată licitația pentru Cupru Min, ministrul desemnat a răspuns că imediat după ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu.
„Imediat, noi, în termen de patru luni, trebuie să reluăm… Se va face o reevaluare a Cupru Min după ce primim avizul de la Mediu, iar procedura de licitație se va relua”, a spus Chițoiu.
Citește și Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: „Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile”
El a vorbit și despre privatizarea Oltchim în toamna acestui an.
„Pentru Oltchim mi-am asumat până în iunie management privat și la sfârșitul lui septembrie privatizarea”, a adăugat ministrul desemnat al Economiei.
Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la noegocierile cu delegația FMI, a afirmat vineri ministrul desemnat al Finanțelor, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare.
Citește și MRU vrea „locuri de muncă” la Roșia Montană: „Nu am văzut lume mai pipernicită, mai cotropită de boli decât acolo”. Despre Cupru Min: „Aveam toate motivele să jubilez”
„Se respectă toate prevederile negociate, în condițiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene”, a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Executivul condus de Victor Ponta intenționează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar Internațional.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL își propune „continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde și atunci când privatizarea aduce responsabilitate și chibzuință în gestionarea activelor economice și a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activității Guvernului precedent și clarificarea situației reale, tehnice și economice a societăților supuse acestui proces”.
Acordul cu FMI prevedea vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim și Cupru Min.
Citește și Roman Copper anunță că este pregătită să respecte CONDIȚIILE GUVERNULUI pentru CUPRU MIN. Ministerul Economiei susține însă că negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil
Licitația pentru Cupru Min se va relua după ce firma canadiană câștigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare