Prima pagină » Economic » Chițoiu: Selecția managerilor privați la companiile de stat va fi încheiată până la finele anului

Chițoiu: Selecția managerilor privați la companiile de stat va fi încheiată până la finele anului

Chițoiu: Selecția managerilor privați la companiile de stat va fi încheiată până la finele anului
Care sunt companiile de stat care vor avea manager privat.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat că săptămâna trecută a fost lansată procedura de selecție de manageri privați la 48 de companii de stat și societăți naționale, procesul urmând să fie încheiat până la finele acestui an.

„Au fost stabilite 48 de companii și societăți naționale pentru implementarea managementului privat. (…) Procesul de selecție a managerilor privați și a board-ului se va finaliza în cursul acestui an”, a declarat vineri Chițoiu, într-o conferință de presă.

El a spus că în cazul Hidroelectrica procesul de selecție a board-ului este în curs, au fost depuse 37 de oferte, iar în prezent sunt derulate interviuri.

Ministrul a precizat că până la sfârșitul lunii iulie ar putea definitivată lista scurtă de candidați, noul board urmând să-și intre în atribuții după ieșirea Hidroelectrica din insolvență.

La începutul lunii iulie Chițoiu a declarat că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galați, Electrocentrale Paroșeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Națională a Apelor Minerale, Băița Ștei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej și Roșiamin.

Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrița, Cluj, Sebeș, Curtea de Argeș, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porțile de Fier și Hațeg, precum și filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg și Icemenerg Service, precum și filialele Electrica – Distribuție Muntenia Nord, Distribuție Transilvania Nord, Distribuție Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia și Servicii Energetice Muntenia.

Guvernul s-a angajat față de FMI să numească manageri privați pentru nouă companii, cu posibilitatea extinderii listei cu încă șase societăți.

Până în prezent însă nu a fost numit niciun manager privat, iar MECMA și Pedersen & Partners au încetat în luna mai contractul de consultanță privind atragerea de manageri profesioniști. Compania de executive search a anunțat, fără să dea detalii, că motivul a fost reprezentat de unele modificări promovate de minister.
Acordul fusese încheiat în octombrie 2011.

Obiectivul contractului era recrutarea de personal de conducere la companii precum Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.
 

Citește și