Ministerul Economiei va renegocia contractele cu așa numiții „băieți deștepți” din energie în maxim zece zile, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chițoiu, în urma discuțiilor de la BNR cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene.
Chițoiu a spus că la întâlnirea cu reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene s-a vorbit și despre contractele cu „băieții deștepți”.
„Mi-am luat angajamentul că în maxim zece zile trebuie să am o renegociere a acestor contracte, urmând ca după aceste renegocieri să informăm instituțiile financiare internaționale asupra hotărârilor pe care le-am luat”, a adăugat el.
Acesta a adăugat că va renegocia și cantități, și prețuri, și termene mai mici.
Întrebat dacă a văzut vreunul dintre contracte, ministrul desemnat a răspuns că el, personal, nu a văzut și nici nu are voie să vadă.
Chițoiu a afirmat că nu au existat discuții despre contractele cu Chevron.
Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat „băieților deștepți” din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenței a deschis o investigație privind legalitatea acestor acorduri.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat în aprilie că în instituția pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează, după ce a primit mai multe plângeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica și traderii de energie în afara pieței.
„Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luați de la companii vor fi returnați statului. CE încă analizează dacă va deschide investigația”, a spus Chirițoiu.
El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenței analizează de peste un an piața de electricitate și s-a autosesizat, declanșând recent o investigație care vizează posibile pratici neconcurențiale, atât pe verticală cât și pe orizontală.
El a precizat că toate companiile investigate – Hidroelectrica și traderii parteneri, „băieții deștepți” din energie – sunt pasibile de amenzi.
Sintagma „băieți deștepți” este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziție a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței.
La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va rezilia în „condiții în care statul să nu piardă” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creșterea prețurilor, scăderea duratei și a cantităților.
Renegocierea acestor contracte și anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).
Autoritățile au început la sfârșitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităților de energie și a duratei pentru fiecare acord, precum și majorarea prețurilor la care Hidroelectrica vinde energia.
Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la acordul cu Hidroelectrica.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003 și expiră în 2014, 2015 sau 2018.