Banca Centrală Europeană (BCE) își va adapta politicile la crizele emergente și va acționa prudent la transformările structurale, cauzate de factori geopolitici și de avansarea tehnologiilor, afirmă președintele instituției, Christine Lagarde.
Prezentă la conferința Comitetului European pentru abordarea Riscurilor Sistemice (ESRB), Christine Lagarde a pledat pentru elaborarea unor noi instrumente în sensul asigurării stabilității financiare.
”În mod tradițional, politicile macro-prudențiale s-au concentrat pe stabilitatea băncilor (…). Dar, în prezent, lumea suferă schimbări rapide și profunde. Chiar dacă trebuie să rămânem alerți la riscurile ciclice, transformările structurale majore – de la schimbările geopolitice la modificările climatice și la avansarea extraordinară a tehnologiilor – creează noi frontiere în politicile macro-prudențiale”, a afirmat Christine Lagarde.
Președintele Băncii Centrale Europene a atras atenția că noile tehnologii generează riscuri suplimentare pentru sistemul financiar.
”Așa cum spunea Christian Lange, laureat al Premiului Nobel, tehnologia poate fi un servitor util, dar și un stăpân periculos, dacă nu este ținută sub control. (…) În acest context, politicile macro-prudențiale trebuie să acționeze prin crearea unui echilibru”, a subliniat Christine Lagarde.
Președintele BCE a enumerat beneficiile și riscurile generate de noile tipuri de computere, de tehnologiile criptate, de criptomonede și de softurile de inteligență artificială.
”Dar probabil că inteligența artificială s-ar putea dovedi cea mai transformatoare pentru sistemul financiar”, a avertizat Lagarde.
Președintele Băncii Centrale Europene a argumentat că politicile macro-prudențiale trebuie să fie active, nu reactive.
”Decidenții politici nu își pot permite doar să răspundă la crize, când apar. Trebuie să încercăm să le anticipăm, să ținem sub control puterea tehnologiei și a datelor, pentru a construi un sistem financiar rezilient”, a concluzionat Christine Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și: