Parteneriatul dintre FMI și România a fost benefic din punct de vedere fiscal și ar fi păcat ca România să nu continue acest parteneriat pentru a consolida cadrul macroeconomic și creșterea economică, a declarat directorul general al instituției, Christine Lagarde.
„Vreau să remarc faptul că avem un parteneriat de durată cu România și a fost benefic din punct de vedere fiscal pentru că a restaurat stabilitatea pentru a genera investiții, a restaurat încrederea în fundamentele economice ale țării”, a afirmat Lagarde, potrivit Mediafax, la conferința organizată la BNR, întrebată cât de bun doctor a fost FMI pentru România și dacă instituția va continua tratamentul, în contextul în care alți oficiali ai FMI care au venit în România spuneau că Fondul este un doctor care administrează pastile amare.
Șefa FMI a discutat despre progresul făcut de România în ultimii 20 de ani și despre principalele atuuri ale țării noastre, respectiv stabilitatea cadrului macroeconomic, capitalul uman „extraordinar” și resursele energetice de care dispune.
Lagarde a menționat și că românii trebuie să cheltuiască mai bine fondurile europene și trebuie să rezolve problemele companiilor de stat.
Directorul general al FMI a adus în discuție și situația care se înregistrează la nivel european. Ea a anunțat că, în 2013, se așteaptă ca doar două țări să fie în recesiune, mai exact Croația și Slovenia.
gândul vă prezintă, mai jos, cele mai importante declarații ale șefei FMI.
UPDATE: Discursul susținut de Christine Lagarde a fost publicat pe pagina oficială a Fondului, cuvintele adresate în limba română având în paranteză și pronunția fonetică.
UPDATE: În încheiere, Christine Lagarde a citat în limba română un proverb specific țării noastre. „O sa spun în limba dumneavoastră. Nu o să sune bine. Unde-s doi puterea crește”, a declarat Lagarde. „Spune ceva important despre țara voastră care este unică și profund europeană”, a mai adăugat ea.
„FMI va fi întotdeauna un partener pentru dumneavoastă, dacă vă doriți acest lucru”, și-a încheiat directorul general al FMI discursul susținut la BNR.
UPDATE: Lagarde a mai explicat, de asemenea, că banii trebuie să fie folosiți mai bine atunci când vine vorba despre transporturi și că rezolvarea problemelor din companiile de stat este importantă. Ea a mai menționat, totodată, că este necesară îmbunătățirea abilității României de a folosi cu eficacitate fondurile europene.
UPDATE: Directorul FMI a apreciat că România a făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătății și în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI. În privința companiilor de stat sunt necesare mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord, a afirmat Lagarde.
„Ce are România? Aveți talent uman, surse de energie, finanțare disponibilă care trebuie fructificată și adminsitrație care poate fi eficientizată. Aveți toate ingredientele (…) Ați progresat mult și dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI și România văd lucruri bune. Performanță mai ales în domeniul fiscal, al sănătății, în sectoarele de energie”.
„Acest set de reforme (în domeniul companiilor de stat n.n.) va face parte din noul program”, potrivit Mediafax.
UPDATE: „Ați progresat foarte mult pe drum. Mi se pare extraordinar ce ați realizat. Anumite reforme structurale cheie au fost făcute”, a mai declarat șefa FMI.
UPDATE: „Aveți un capital uman extraordinar. Aveți foarte mult talent feminim în economia românească. Știu, domnule prim-ministru, că vreți să promovați femeile”, a spus Lagarde menționând că în cursul acestei dimineți s-a întâlnit cu mai multe femei care lucrează în sectorul economic.
„România are importante resurse energetice pe care trebuie sa le folosească mai bine”, a mai adăugat ea.
UPDATE: „Multe țări au deficite pe care vor să le țină în frâu. Jumătate din țări au deficite peste 3% din PIB, iar datoria crește. Este important aici ca investitorii să vină să investească”, a mai spus, la BNR, șefa FMI.
UPDATE: „Dacă ar fi să dau un mesaj, aș spune că dumneavoastră sunteți răspunzători de destinul dumneavoastră”, a declarat Lagarde amintind faptul că este trebuie asigurată stabilitatea macroeconomică și trebuie create noi locuri de muncă.
„Din perspectiva mea trebuie să asigurăm stabilitatea macroeconomică, să împărțiți corect povara ajustării fiscale și să asigurăm un ritm susținut de creștere economică. Nu există presiuni de finanțare pentru România”, a spus ea.
UPDATE: „Anul acesta ne așteptăm ca doar două țări din regiune să fie în recesiune. Acestea sunt Croația și Slovenia. Anul trecut au fost opt”, a mai spus Lagarde.
UPDATE: „Haideți să ne amintim cât progres a făcut în 20 de ani România și cât de important a fost FMI-ul. Tendința noastră este să uităm. Există foarte multă ineficiență încă, dar nu trebuie să uităm niciodată cât de mult ați înaintat pe drum”, a mai spus ea.
UPDATE: Unul dintre riscurile identificate de directorul general al FMI la adresa redresării economice de la nivel mondial este „politica monetară neconvențională” adoptată de băncile centrale din mai multe state (Fed, Banca Angliei,Banca Japoniei), dar și de Banca Centrală Europeană (BCE), aceasta având consecințe în ceea ce privește fluxul de capital.
UPDATE: „Este o țară mândră și puternică, dar de asemenea o țară care face parte cu mândrie din Europa. E o stradă cu două sensuri: calea României nu a fost nici scurtă și nici lină. Eugen Ionescu care se joacă foarte mult și acum la Paris spunea >. Doar împreună, noi, toți europenii, putem prospera și înflori”, a declarat șefa FMI.
UPDATE: „Vă mulțumesc domnule guvernator pentru prezentarea comprehensivă pe care mi-ați făcut-o. Ați trecut dincolo de CV-urile tradiționale de pe Wikipedia”, și-a început discursul Lagarde.
UPDATE: În sală sunt prezenți mai mulți ambasadori și premierul Victor Ponta.
UPDATE: Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, o prezintă pe Christine Lagarde și subliniază faptul că ea este prima femeie care s-a aflat la conducerea FMI.
„Astăzi am plăcerea de a ura bun venit la BNR doamnei Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional”, a spus Isărescu.
Șefa Fondului se află la București de luni, urmând ca miercuri să ajungă în România o echipă de experți ai FMI care să discute cu autoritățile române despre un eventual nou acord.
Este pentru a treia dată, după 1990, când în România se află un director general al FMI.
Lagarde s-a întâlnit luni cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, iar marți a avut o întrunire cu președintele Traian Băsescu la Cotroceni.
„Directorul general al FMI a felicitat autoritățile române pentru încheierea cu succes a acordului finalizat în luna iunie 2013, precum și pentru ieșirea României din procedura de deficit bugetar excesiv”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.
Lagarde și Ponta au mai discutat despre importanța continuării reformelor structurale și a creșterii absorbției fondurilor europene, ca motoare ale creșterii economice pe termen lung.
Președintele Traian Băsesc a declarat la întâlnirea cu directorul general al FMI că țara noastră are nevoie de fie asistată încă doi ani. „Am reușit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiți, au fost câteva probleme, dar cu bunăvoința tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou”, a mai afirmat Băsescu, potrivit Mediafax.
România a reușit, cu multe întârzieri și derogări, să încheie cu succes cel mai recent acord cu FMI, amânat cu trei luni pentru nerespectarea unor ținte. Acordul în valoare de 5 miliarde de euro a fost unul de tip preventiv, mai exact România nu a tras banii respectivi, spre deosebire de acordul precent, când România a împrumutat de la FMI, în 2009, 13 miliarde de euro.