Cifra de afaceri din industrie a scăzut în luna iulie cu 1,7% față de iunie. Cum a evoluat producția
Cifra de afaceri din industrie în luna iulie, per ansamblu, pe piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut față de luna precedentă cu 1,7%, în termeni nominali, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 13,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date publicității marți. Și producția a scăzut în iulie, față de iunie, cu 1% ca serie ajustată, iar comenzile din industria prelucrătoare au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%.
Operatorii economici din industrie au avut vânzări lai mici în iulie, comparativ cu iunie, per total, atât pe piața internă, cât și externă, cu 1,7%, cea mai mare scădere fiind înregistrată în industria prelucrătoare (-2,0%). La polul opus, cea mai mare creștere a fost la industria extractivă, de 10,2%.
Industria energetică a crescut cu 7,2% față de anul trecut
Pe marile grupe industriale, în iulie au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-7,5%), dar și în industria energetică (-7,1%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,6%). Creșteri au înregistrat operatorii economici din industria bunurilor de uz curent (+5,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,0%), arată datele centralizate de INS.
Comparativ cu luna iulie a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 13,6%, în principal datorită creșterii înregistrate în industria extractivă (+26,2%) și în industria prelucrătoare (+13,3%).
Pe marile grupe industriale au fost creșteri ale vânzărilor în industria bunurilor intermediare (+23,7%), industria bunurilor de uz curent (+10,5%), industria bunurilor de capital (+8,8%) și industria energetică (+7,2%). În iulie 2020 față de iulie 2019, industria energetică scăzuse, pe fondul pandemiei de COVID-19 cu aproape 40%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,0% în acest interval.
Luând în calcul primele șapte luni din 2021 față de perioada similară a anului trecut, puternic afectată de apariția noului cornoavirus, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 23,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+24,2%) și industriei extractive (+13,9%).
În acest interval, pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+31,3%), industria bunurilor de capital (+30,2%), industria bunurilor intermediare (+28,4%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria energetică (+7,7%)
Și producția, și comenzile sunt în scădere
Potrivit datelor INS, producţia industrială a scăzut în luna iulie 2021, faţă de luna precedentă, cu 0,6% ca serie brută și cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Comparativ cu iulie 2020, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+3,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+5,9%).
Creșteri mai mari sunt când e comparată producție din primele șapte luni din 2021 față de intervalul similar din 2020, respectiv cu 14% ca serie brută și cu 15,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Mai mult, operatorii economici din industria prelucrătoare au avut în luna iulie mai puține comenzi noi, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali. Acestea au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%, dar faţă de luna iulie din 2020, au crescut cu 20,9%.
Per ansamblu, sunt semne de revenire, în primele șapte luni din 2021, comparativ cu cele simmilare din 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare crescând, în termeni nominali, cu 27,8%, potrivit datelor centralizate de INS.