Cinci idei de weekend pentru cei care vor să evite AGLOMERAȚIA DE PE LITORAL. Unde poți face bungee-jumping, degustări de vinuri sau plimbări cu bicicleta prin pădure
Fie că ești dependent de adrenalină și vrei să ai parte de un weekend în care să îți testezi limitele, fie că vrei doar să te relaxezi în natură sau să pescuiești, în România există destule destinații care îți pot oferi tot ce îți poți dori de la un sfârșit de săptămână.
Gândul vă prezintă cinci idei de weekend potrivite pentru iubitorii de natură care vor să „evadeze” pentru câteva zile din marile orașe, dar și să evite aglomerația de pe litoral. Află, mai jos, ce poți vizita, unde te poți caza și cât costă benzina.
1. Cheile Râșnoavei – pentru pasionații de aventură montană și sporturi extreme
Cheile Râșnoavei reprezintă destinația ideală pentru românii pasionați de sporturile extreme și pentru cei care vor să aibă parte de o mini-vacanță activă, în mijlocul naturii.
BUNGEE-JUMPING
Zona a devenit cunoscută în rândul amatorilor de adrenalină grație celui mai vechi centru de bungee-jumping din România situat aici la o înălțime de 137,5 metri. Pentru cei care nu au mai făcut bungee-jumping, dar își doresc să simtă senzația incredibilă pe care ți-o poate oferi saltul în gol este binevenit centrul unde amatorii de senzații tari pot practica sportul de la o înălțime de 42 de metri.
FOTO: cheile-rasnoavei.eu
Coarda elastică are ca punct de lansare în acest caz un pod suspendat amplasat peste valea Cheilor Râșnoavei.
TIROLIANĂ
Tot aici găsești și una dintre cele mai mari tiroliane din țară, de 137 de metri, aceasta fiind construită între pereții Cheilor Râșnoavei. Curajoșii care iau tiroliana traversează o prăpastie pe o lungime de 150 de metri și se deplasează cu o viteză de 10 metri pe secundă.
FOTO: xtremsport.ro
Totul durează 15 secunde, iar oprirea se face chiar înainte de peretele vertical.
ALPINISM
Alpiniștii au și ei unde să se desfășoare în voie în chei. Via ferrata are un traseu de circa 400 de metri pe care inițiații trebuie să îi parcurgă pe peretele aflat pe partea sudică a cheilor. Recomandat pentru cei cu o condiție fizică bună, traseul poate fi parcurs, în medie, în 30-45 de minute.
FOTO: cheile-rasnoavei.eu
În Cheile Râșnoavei poți face escaladă sau rapel, mai exact coborâri controlate de pe pereții de stâncă realizate cu ajutorul unui echipament de alpinism.
FOTO: cheile-rasnoavei.eu
Turiștii trec printr-o scurtă instruire înainte de rapel și fac coborârea supravegheați.
MOUNTAINBIKING
Zona este atractivă și pentru pasionații de mountainbiking care găsesc aici un traseul cu dificultate medie pe ruta Cheile Râșnoavei – Șaua Calului – Poiana Secuilor – Trei Brazi – Cheile Râșnoavei, dar și pentru cei care își doresc să facă un traseul turistic simplu, în inima naturii (Cheile Râșnoavei – Cabana Poiana Secuilor – Cabana Trei Brazi).
CETATEA RÂȘNOV
Turiștii care ajung la Râșnov trebuie să facă un popas și la cetate. Ansamblul fortificat este unul dintre cele mai bine păstrate din Transilvania și poate fi vizitat, de luni până duminică, între orele 9:00 – 19:00. Prețul unui bilet pentru adulți este de 10 lei, iar pentru elevi și studenți acesta este de 5 lei.
FOTO: Gândul
Din cea mai înaltă poziție a cetății, vizitatorii au parte de o panoramă deosebită. Cei care vor să vadă totul mai în detaliu pot folosi binoclul care funcționează cu monede de 50 de bani. În vechile case din interiorul cetății au fost amplasate numeroase magazine de suveniruri. Tot la Cetatea Râșnovului poți face tir cu arcul, te poți costuma în cavaler medieval sau te poți fotografia pe calul Rosa care îi întâmpină pe turiști chiar în apropiere de ansamblul fortificat.
Cei care vor să viziteze cetatea, dar nu vor să urce pe jos până la aceasta pot ajunge sus, contracost, cu un „trenuleț” de agrement.
FOTO: Gândul
Distanță/cost benzină: București – Râșnov – 324 km dus-întors. Costul benzinei, la un consum mediu de 7,5 litri la suta de km și la un preț de 6,2 lei pe litru, este de 155 de lei.
2. Tobogane cu apă, jacuzzi și spa la parcul balnear Băile Figa
La 3 km depărtare de orașul Beclean, aflat în județul Bistrița-Năsăud, este deschis un complex balnear care oferă turiștilor acces la jacuzzi, saună și la centrul spa, dar și posibilitatea de a petrece timpul alături de copii, la toboganele cu apă.
FOTO: bailefiga.com
Complexul balnear Băile Figa a fost construit cu fonduri europene obținute prin programul PHARE. Stațiunea se întinde pe 15 hectare și poate fi considerată o oază de sănătate, având în vedere proprietățile apei sale sărate și ale nămolului, asemănător celui de la Techirghiol.
FOTO: bailefiga.com
Intrarea în parcul balnear costă 10 lei pe zi, iar accesul copiilor sub 7 ani este gratuit. Turiștii se pot caza la pensiunile din apropiere de Beclean. O noapte de cazare într-o cameră dublă de la o pensiune de 2 margarete, aflată pe malul Someșului Mare costă 60 de lei. Proprietarii oferă și transport gratuit vara până la parcul balnear. Cu 90 de lei te poți caza la 3 margarete.
TARIFE PARC BALNEAR
– taxă de intrare în parcul balnear – 10 lei/zi
– taxă de acces la bazinul acoperit (centru spa) – 10 lei/zi
– taxă pentru tobogane – 10 lei/zi
– taxă pentru teren de fotbal/tenis – 30 lei/oră
FOTO: bailefiga.com
– taxă pentru șezlong exterior – 2 lei/zi
– taxă pentru jacuzzi – 2 lei/20 min
– taxă pentru saună – 2 lei/20 min
– taxă pentru fitness – 2 lei/oră
Distanță/cost benzină: București – Beclean – 892 km dus-întors. Șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar circa 415 lei pentru benzină.
Cluj-Napoca – Beclean – 168 km dus-întors. Ai nevoie de circa 13 litri de benzină pentru a face acest drum. Costul este de aproximativ 81 de lei.
Sibiu – Beclean – 494 km dus-întors. Ai nevoie de circa 230 de lei pentru a acoperi costurile benzinei.
3. Vizită la Podgoria Drăgășani cu degustări de vinuri și specialități oltenești
Un sfârșit de săptămână petrecut la o podgorie, unde poți degusta vinuri și te poți bucura de specialități culinare tradiționale este un răsfăț. Pentru o astfel de experiență poți alege Domeniul Știrbey aflat în inima podgoriei Drăgășani.
Crama, concepută de Prințul Barbu Alexandru Știrbey la începutul secolului XX, îi așteaptă pe vizitatori la degustări de vinuri albe și roșii. O degustare simplă de cinci vinuri costă 55 de lei de persoană, în timp ce o degustare însoțită de gustări reci costă 110 lei de persoană.
FOTO: calatoriisifotografii.blogspot.ro
Cei care vor să savureze vinuri, dar să guste și din specialitățile culinare oltenești, trebuie să scoată din buzunar 175 de lei pentru a se bucura de 5 vinuri, albe și roșii, și de un meniu tradițional.
Există și posibilitatea unei vizite în grup de 5-15 persoane organizată cu vizite ghidate prin viile podgoriei. Cazarea se poate face la hotelurile din vecinătatea domeniului, iar rezervările sunt recomandate.
FOTO: calatoriisifotografii.blogspot.ro
La cramă sunt prelucrați struguri de pe circa 20 de hectare de vie, producția anuală ajungând chiar și la 80.000 de litri de vin.
Distanță/cost benzină: București – Drăgășani – 422 km dus-întors. La un consum mediu de 7,5 litri la suta de kilometri, șoferii trebuie să scoată din buzunar 199 de lei pentru acest drum.
4. Weekend pentru amatorii de pescuit și cazare pe marginea lacului
Românii care vor să se relaxeze la final de săptămână la pescuit pot opta pentru un weekend pe malul Bălții Solacolu. Luciul de apă aflat în județul Călărași, la 8 km de orașul Fundulea, se întinde pe 8 hectare și a fost populat chiar la începutul lunii trecute cu 1,5 tone de crap cu o greutate de 2 – 3 kilograme. Pescarii norocoși pot prinde chiar și exemplare care depășesc 15 kilograme. Balta este populată și cu exemplare care ajung până la 12 kilograme greutate.
FOTO: baltasolacolu.ro
După partida de pescuit, cei care ajung la Balta Solacolu se pot odihni peste noapte într-una dintre cele opt căsuțe amplasate chiar pe marginea lacului. Acestea sunt dotate cu aer condițional, televizor și frigider și dispun de o chicinetă utilată. O noapte de cazare costă între 110 lei și 150 de lei, în funcție de dimensiunea căsuței.
FOTO: baltasolacolu.ro
Bucureștenii pot ajunge la baltă mergând pe autostrada A2 până la Fundulea. Apoi, se părăsește autostrada și se urmează drumul la stânga spre localitatea Nana. După 8 km se face din nou la stânga în apropierea satului Solacolu.
FOTO: baltasolacolu.ro
Poți părăsi Capitala și pe DN3, prin Pantelimon. Drumul se continuă apoi pe ruta comuna Pantelimon – Brădești – Islaz – Fundulea. La Fundulea șoferii trebuie să urmeze indicatorul spre A2 și Nana, să traverseze podul peste autostradă și să își continue drumul pentru 8 km până la intrarea în satul Solacolu unde trebuie să facă stânga spre baltă.
TARIFE PESCUIT
– pescuit sportiv 12 ore – 50 de lei
– pescuit sportiv 24 de ore – 100 de lei
– pescuit și păstrarea a 5 kg de crap/ 12 ore – 100 de lei
Distanță/cost benzină: București – Solacolu – 86 km dus-întors. Șoferii trebuie să cheltuiască în jur de 40 de lei pe benzină.
5. Relaxare la umbra arborilor seculari și plimbări cu barca la Comana
Parcul Natural Comana se află la jumătatea distanței dintre București și Giurgiu și îi întâmpină pe vizitatori cu peisaje de-a dreptul deosebite. Balta Comana aflată aici este considerată a doua ca biodiversitate după Delta Dunării, găzduind 141 de specii de păsări, dar și 13 specii de pești. Două dintre acestea, țigănușul și cleanul de Comana sunt unice în România, găsindu-se doar în arealul parcului.
FOTO: Facebook/Parcul Natural Comana
Turiștii se pot relaxa la umbra arborilor seculari, declarați monument al naturii, sau se pot bucura de plimbări cu barca. Există și câteva trasee turistice pe care vizitatorii le pot urma, care le ghidează pașii prin pădure.
FOTO: f-81-kma.blogspot.com
Poți închiria biciclete, pentru 15 lei pe oră sau 50 de lei pe zi, și poți sta la cort contra unei taxe de 15 lei pe zi. Dacă nu ajungi pregătit de campare, găseși și corturi și saci de dormit de închiriat la prețul de 13-15 lei/12ore.
FOTO: casacomana.ro
O plimbare cu barca cu motor costă 120 de lei pe oră, iar închirierea unui caiac costă 60 de lei pe oră.
Distanță/cost benzină: București – Comana -78 km dus-întors. Șoferii trebuie să plătescă pe benzină circa 37 de lei.