Cinci pe un loc de stewardesă la o companie din Arabia Saudită. Cât este salariul lunar oferit
Tinere venite din toate colțurile țării, multe dintre ele absolvente de studii superioare, au stat la coadă pentru a se înregistra la selecția organizată la Cluj-Napoca pentru un loc de stewardesă la compania Flynas din Arabia Saudită.
Printre condițiile impuse de compania angajatoare se numără cunoașterea limbii engleze, vârstă cuprinsă între 21 și 31 de ani, înălțimea minimă de 1,60 metri și capacitatea de a înota pe o distanță de 50 de metri.
„Este o oportunitate extraordinară de a călători, de a cunoaște oameni și culturi noi, de a-mi pune în evidență calitățile pe care le am, și anume amabilitatea și faptul că sunt o persoană sociabilă. Partea cea mai interesantă a meseriei de stewardesă este că îți oferă posibilitatea de a călători, dar contează și partea financiară”, a spus Alexandra Popa, din Cluj-Napoca, absolventă a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), care a lucrat în domeniu la o firmă privată, dar a și predat engleza ca profesoară la o școală din Gherla.
O altă aspirantă pentru ocuparea unui post de stewardesă, Carmen Dobai, a venit din Timișoara, împreună cu mama sa. A absolvit Facultatea de Geografie și vorbește engleza și maghiara, dar și spaniolă și franceză. Are 27 de ani, a lucrat ca și make-up artist, dar și ca translator. Nu o sperie faptul că va fi doi ani departe de familie.
„Este visul meu de a fi stewardesă, deoarece îmbină tot ceea ce am studiat până acum, tot ce este pasiunea mea, de la geografie la limbi străine. Voi vedea locuri noi și cu ochii mei ceea ce am văzut până acum doar în hărți”, a afirmat tânăra.
Ana Maria Ionescu este bucureșteancă, are 23 de ani, spune că îi place să călătorească și crede că are toate atuu-rile pentru a prinde unul din locurile la Flynas. A absolvit o facultate de limbi străine și vorbește, pe lângă engleză, și limba franceză.
La rândul său, Steluța Racolța, organizatorul selecției, a declarat că viitoarelor stewardese li se asigură de către companie îmbrăcăminte, încălțăminte, totul gratuit, cazare, masă, dar și asigurare de viață și de sănătate.
„Sunt circa 125 de fete prezente, din care 25 vor fi selectate de reprezentanții companiei, deci sunt cam cinci pe un loc. Condițiile oferite sunt un contract de muncă pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, un salariu lunar de 2.500 de dolari, plus orele suplimentare de zbor, training de două lună la companie. De asemenea, stewardesele care vor fi angajate vor primi al 13-lea salariu, după un an lucrat efectiv. Fetele selectate vor pleca în Arabia Saudită în cel mult o lună”, a spus Racolța.
Potrivit acesteia, la Flynas lucrează în prezent, ca stewardese, 42 de tinere din România, selectate în urma unor acțiuni de recrutare anterioare.
„Compania este foarte mulțumită de tinerele românce. Au făcut analize statistice și a rezultat că li s-a dublat numărul de clienți de când au stewardese din România”, a afirmat Steluța Racolța.
La selecție, pe lângă oficialii de la departamentul de Resurse Umane de la compania Flynas, participă și Florentina Baicu, stewardesă care lucrează de un an, originară din Suceava. Are 24 de ani și a absolvit FSEGA la UBB. Și-a întrerupt masterul după primul an și meseria de contabilă pentru a lucra ca însoțitor de zbor.
„Am plecat la training la Riyadh, capitala Arabiei Saudite, în octombrie 2013, iar din luna ianuarie a acestui an am început să lucrez ca însoțitor de zbor. Îmi place foarte mult și vreau să activez în această meserie încă 4 -5 ani. Viața ca însoțitor de zbor, deasupra norilor, e frumoasă și interesantă. M-am acomodat cu viața din Arabia Saudită și cu cultura de acolo, care e total diferită. Ca femeie, nu poți ieși pe stradă decât îmbrăcată în abaya și cu capul acoperit de o eșarfă neagră, dar m-am obișnuit”, a afirmat tânăra.
Ea spune că în Arabia Saudită nu se fac petreceri, dar stewardesele pot „evada” în Dubai, în Emiratele Unite, aflat doar la două ore de zbor, sau în Egipt sau Turcia.
„Acolo, în Dubai, este viața noastră. Avem zile libere, avem un concediu de o lună pe an. În Arabia Saudită mi-e dor să conduc, pentru că femeile nu au voie la volan, iar în mașini, inclusiv în taxi, stau pe bancheta din spate. Nu sunt parcuri, singurele locuri de plimbat sunt mall-urile. Nu avem voie să întrebăm un bărbat nici măcar unde este direcția spre mall. Acestea sunt regulile la ei. Locuim într-un campus la marginea orașului, unde avem condiții de lux, avem sală de bowling, saună, baie de aburi”, a spus stewardesa din România, care a adăugat că zboară între 70 și 90 de ore pe lună.
Compania aeriană low cost Flynas a fost înființată în 2007 în Arabia Saudită și a transportat până acum 11 milioane de pasageri, conducerea companiei intenționând ca până în anul 2020 să transporte 20 de milioane de persoane.
Flynas are o flotă de 27 de avioane Airbus A320 și asigură zboruri interne, dar și internațioale spre destinații precum Turcia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Iordania, Maroc, Elveția, Pakistan, Indonezia, Malaezia, Singapore.