Cine este administratorul special al Oltchim. „Noi îl susținem, este un tânăr care înțelege economia de piață”

Cine este administratorul special al Oltchim. Noi îl susținem, este un tânăr care înțelege economia de piață
Publicat: 04/07/2012, 15:18
Actualizat: 29/07/2014, 21:51

Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituție, ca administrator special al combinatului chimic.

Numirea lui Costreie a fost făcută prin ordin de ministru, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis miercuri Bursei de Valori București.

Cine este Toma Costreie, administratorul special al Oltchim

„Toma Costreie este director juridic în cadrul Ministerului Economiei. Noi îl susținem, este tânăr, este un foarte bun înțelegător al economiei de piață. Va apărea în Monitorul Oficial decizia ministrului Economiei privind numirea administratorului special al Oltchim”, a spus pentru gândul Remus Vulpescu, președintele OPSPI.

Toma Costreie a participat marți la AGA de la Oltchim. „Toma Costreie ne-a spus că dorește ca Oltchim să fie în continuare un contribuabil important la bugetul de stat, să poată funcționa în continuare”, a declarat pentru gândul Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim.

Potrivit declarației de avere completate în iulie 2010, când era director general adjunct în Direcția juridică din AVAS, Toma Bogdan Costreie deținea, în iulie 2010, două terenuri intravilane în Clinceni, Ilfov, dobândite prin donație, o casă de 263 de mp tot în Clinceni, precum și un autoturism Renault Megane și o motocicletă Suzuki. El a luat în 2007 un credit de 75.000 de euro la Unicredit Țiriac Bank, cu scadență în 2027.

Șeful OPSPI: „Nu ne interesează să luăm acum bani mulți pe Oltchim”

Procedura administratorului special la Oltchim permite divizarea și vânzarea activelor, însă autoritățile nu intenționează privatizarea „pe bucăți” a combinatului chimic și nici nu doresc să facă reduceri de personal, potrivit șefului OPSPI, Remus Vulpescu.

„Nu vrem să vindem pe bucăți Oltchim, nu dorim privatizarea prin divizare și nici nu ne propunem să facem concedieri. Nu ne interesează să luăm acum bani mulți pe Oltchim, vrem să reluăm producția la combinatul chimic, să creștem economia pe orizontală”, a declarat pentru gândul Remus Vulpescu.

El a mai arătat că la Oltchim s-au făcut deja reduceri de personal, iar în prezent în combinatul din Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de salariați.

Vulpescu a precizat că se încearcă privatizarea Oltchim, împreună cu rafinăria Arpechim.

Ce mandat va avea administratorul special

Procedura de administrare specială în perioada de privatizare instituită la combinatul chimic Oltchim permite, printre altele, identificarea unor active neutilizate care pot fi transferate sau vândute, precum și măsuri cu privire la divizări sau fuziuni, se arată în ordinul privind instituirea procedurii de administrare specială la combinatul Oltchim, publicat recent în Monitorul Oficial.

Administratorul special al Oltchim va avea mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanțelor și a activelor care ar putea fi revendicate și va solicita furnizorilor de utilități ai Oltchim să reeșaloneze datoriile pe care trebuie să le recupereze de la combinatul chimic.

Mandatul administratorului special va cuprinde și notificarea creditorilor bugetari în vederea neînceperii sau supendării de către aceștia a oricăror măsuri de executare silită, precum și luarea unor măsuri de întărire a disciplinei fiscale.

Credit de 40 de milioane de euro pentru plata salariilor, energiei și utilităților

Mihai Diculoiu este de părere că Oltchim are nevoie de un credit de 40 de milioane de euro necesar plății salariilor restante – pe lunile mai și iunie – , precum și procurării materiilor prime, energiei și utilităților astfel încât instalațiile combinatului să funcționeze la o capacitate de 60%.

Cu toate acestea, până în prezent Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, nu s-a implicat în accesarea de către Oltchim a acestui credit de 40 milioane euro, necesar capitalului de lucru până la finalizarea procesului de privatizare a Oltchim, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Liber din Oltchim.

Premierul Victor Ponta declara recent că vânzarea participației majoritare la Oltchim rămâne una dintre prioritățile Guvernului. Termenul convenit cu FMI pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este sfârșitul lunii septembrie.

Oltchim se numără printre primele companii de stat care vor avea management privat. Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Pierderi de 19 milioane de euro

În primul trimestru, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), față de un rezultat negativ de 2,64 milioane lei în primele trei luni din anul precendent. Veniturile totale s-au redus cu 49,3%, de la 519,7 milioane lei la 263,4 milioane lei, iar cheltuielile au fost cu 33,7% mai mici, ajungând de la 522,4 milioane lei la 346,2 milioane lei.

Cifra de afaceri a coborât cu 45,2%, la 254,4 milioane lei, de la 464,7 milioane lei în perioada ianuarie-martie 2011, reiese din raportul trimestrial transmis bursei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Scrisoarea secretă trimisă de Băsescu lui Adrian Năstase. Am aflat ce i-a scris
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete