Prima pagină » Economic » Cine este Daniel Pena, noul director general al companiei Romgaz

Cine este Daniel Pena, noul director general al companiei Romgaz

Cine este Daniel Pena, noul director general al companiei Romgaz

Adrian Volintiru a fost demis miercuri, 13 ianuarie, de către Consiliul de Administrație al companiei Romgaz din funcția de director general, în locul său fiind numit Daniel Pena, care era director general adjunct. Romgaz este unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării, care e controlat de stat.

Contactat de Ziarul Financiar, Adrian Volintiru a declarat că nu a fost invitat la şedinţa Consiliului de Administraţie în care a fost revocat din funcţie şi că nu a primit niciun fel de motivare a deciziei.

Cine este Daniel Pena, noul director general al companiei Romgaz

Daniel Pena este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice ASE, și a fost numit director general adjunct al Romgaz în septembrie 2020, înainte ocupând funcția de consilier al ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu (iulie-august 2020), scrie economica.net.

Anterior acestei funcții, Pena a lucrat foarte mulți ani la Petrom, și înainte, și după privatizare, fiind angajat al companiei petroliere în perioada 1998-2019.

De-a lungul anilor, s-a ocupat de export și trading, iar în ultimii trei petrecuți la compania petrolieră a fost coordonator de produse la divizia de țiței, produse petroliere și risc, fiind responsabil cu vânzări/importuri în valoare de 500 de milioane de dolari pe an, potrivit datelor din CV-ul postat pe site-ul Romgaz.

Anterior activității sale la Petrom, Pena a lucrat la Petrolimportexport, din 1990, ocupând funcția de economst/trader senior.

Pena a ajuns la Romgaz într-un moment greu pentru companie

Daniel Pena a ajuns la Romgaz într-un moment greu pentru companie, în plină de pandemie, când prețurile la gaze au scăzut accentuat, compania și-a redus din producție, iar unele sonde au fost închise temporar.

În septembrie, producția de gaze a companiei a crescut cu peste 50% față de nivelul mediu din perioada aprilie-august și a ajuns foarte aproape de nivelul nivelul lui septembrie 2019 (98%).

În luna octombrie, producția de gaze s-a majorat chiar față de cea din octombrie 2019, cu 7%. Ca atare, în septembrie profitul net realizat a fost cu 37% peste cel mediu din lunile iulie și august.

Pentru al patrulea trimestru al anului 2020, Pena a estimat că veniturile vor fi cu peste 6% față de cele din trimestrul patru din 2019, mult mai bine față de situația estimată anterior, care dădea probabilă o scădere cu 8% a veniturilor față de ultimul trimestru din 2019.

Rezultatele pentru ultimul trimestru vor fi făcute publice de companie la data de 25 februarie, potrivit sursei citate.

Romgaz a donat 1,5 milioane de lei Spitalului din Slatina, pentru lupta împotriva COVID-19

Compania Romgaz a donat anul trecut, în luna mai, suma de 1,5 milioane de lei,  pentru a sprijini Spitalul Judeţan de Urgenţă Slatina, să cumpere materiale necesare luptei cu noul coronavirus. În acel moment, în judeţul Olt erau confirmate doar 52 de cazuri de COVID-19

Potrivit unui comunicat al companiei, banii sunt folosiţi pentru cumpărarea de materiale necesare în lupta cu noul coronavirus.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: România devine jucător pe piaţa gazelor naturale/ Exportăm pentru prima dată/ Romgaz negociază achiziția participației Exxon la Marea Neagră

România se poziționează, în premieră, ca jucător pe piața gazelor naturale, în contextul în care anul trecut s-a făcut primul pas către export. În acest moment, compania de stat Romgaz negociază achiziţia participaţiei pe care americanii de la Exxon o au în proiectul de explorare din Marea Neagră”, declara, în noiembrie 2020, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Un alt obiectiv este extinderea activității Romgaz prin construcția unei unități chimice pentru valorificarea superioară a gazului natural.

Subiectul a fost adus în discuție de mai multe ori în 2020, însă la sfârșitul lunii octombrie, Virgil Popescu a anunțat că Romgaz intenționează să preia tot pachetul deținut de Exxon.

Astfel, Romgaz ar urma să exploateze gazele aflate la mare adâncime, în perimetrul Neptun, alături de OMV Petrom care deține cealaltă jumătate din participații.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și