Marius Mateescu, șeful direcției de planificare, dezvoltare și accesare fonduri europene din Transelectrica, a fost numit marție în funcția de director general al companiei – transportatorul național de energie electrică.
Mateescu l-a înlocuit pe Octavian Lohan, numit în funcție în luna februarie, după ce premierul de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a revocat din funcție pe Horia Hăhăianu pentru proasta comunicare în privința resurselor energetice disponibile, potrivit Mediafax.
„Domnul Marius Ion Mateescu va exercita atribuțiile funcției de director general al Transelectrica SA până la ocuparea funcției de conducere în condițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”, se arată în raportul pe care Transelectrica l-a transmis marți Bursei de Valori București.
Mateescu a avut pe mână investiții de sute de milioane de euro
Mateescu a fost numit șef al Direcției Planificare, Dezvoltare RET și Accesare Fonduri Europene în vara anului trecut. În această calitate, a administrat în 2011 un buget de investiții de peste 70 de milioane de euro. În 2012, suma care i-a fost încredințată s-a dublat la peste 145 de milioane de euro, potrivit informațiilor din CV-ul lui Mateescu.
În ceea ce privește accesarea fondurilor comunitare, Mateescu a semnat în 2011 contracte pentru proiecte în valoare de 40 de milioane de euro.
Anul acesta, principalul obiectiv pentru atragerea fondurilor europene trasat de Mateescu a fost proiectul de creștere a capacității de interconectare dintre circuitul electric al României și cel din Serbia. În acest sens, Transelectrica a anunțat încă din 2011 investiții de peste 41 de milioane de euro.
„Proiectul de interes comun Reșița – Pancevo are drept țintă creșterea schimburilor de energie electrică între sistemul românesc și sistemul sârbesc prin creșterea capacității de interconexiune. Transelectrica și EMS (partenerul sârbesc) își propun ca termen țintă pentru punerea în funcțiune a liniei Reșița – Pancevo data de 31 iulie 2015”, a precizat Horia Hăhăianu, directorul general la acea vreme, citat de Ziarul Financiar. Lungimea totală a liniei Reșița – Pancevo este de 171 de kilometri din care 63 de kilometri sunt pe teritoriul României.
În calitate de șef al direcției de planificare și dezvoltare, Mateescu a supravegheat circa 200 de proiecte care se refereau în principal la construirea și recondiționarea centralelor electrice, construcția de linii electrice aerine, interconectivitatea liniilor de transport a energiei electrice, modernizarea sistemului informatic și de telecomunicații și negocierea și monitorizarea execuției contractelor privind conectarea parcurilor eoliene la circuitul rețelei naționale de electricitate.
Mateescu a fost adus la Transelectrica de către fostul director, Horia Hăhăianu
Mateescu a terminat Universitatea „Politehnica” din București, în 1987. Timp de 12 ani a lucra pentru operatorul de telefonie Vodafone. În 2009, a fost adus de către Hăhăianu în echipa de management a Teletrans, operatorul de telecomunicații deținut integral de Transelectrica, pentru care a lucra până în vara anului trecut.
Mateescu deține împreună cu soția sa două apartamente și o casă, potrivit celei mai recente declarații de avere. Noul director general al Transelectrica a contractat în 2010 un împrumut în valoare de 35.000 de euro, scadent în 2035. Mateescu nu și-a specificat salariul primit în calitate de director Transelectrica.
Guvernul s-a angajat să aducă manageri privați la Transelectrica
În 2010, Transelectrica a avut afaceri de 606,1 milioane de euro și peste 2.100 de angajați, reiese din cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Transelectrica este deținută de stat, prin Ministerul Economiei și se află pe lista companiilor la care urmează să fie aduși manageri din mediul privat, angajament luat de Guvernul României în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și reiterat în cadrul celei mai recente scrisori transmise consiliului de administrație al FMI.
Statul controlează un pachet de acțiuni de 58,8%, după ce în luna martie a vândut un pachet de 15% din titlurile Transelectrica, reiese din cele mai recente raportări.