Cine este Nini Săpunaru, propunerea liberalilor pentru Ministerul Transporturilor. Traian Băsescu l-a acuzat că a permis traficul de combustibil

Publicat: 24/08/2013, 13:24
Actualizat: 02/09/2019, 17:55

Nini Săpunaru, propunerea liberarilor pentru Ministerul Transporturilor, activează de mai bine de două decenii în PNL, ocupând în prezent funcția de președinte al PNL Vrancea și de membru în Biroul Politic Central al formațiunii de dreapta. Săpunaru se află la cel de-al patrulea mandat de parlamentar. El este doctor în economie și a ocupat în trecut funcția de șef al Direcției Generale a Vămilor.

Nini Săpunaru a lucrat timp de cinci ani, până în 1990 la Institutul de Proiectări „Vrancea” din Focșani. În același an a devenit membru PNL Vrancea. În 1991, Săpunaru s-a angajat la Banca „Bankcoop” din aceeași localitate. După patru ani în care a ocupat funcția de inspector de credite, Săpunaru a părăsit banca și a devenit dictor al companiei Europroiect.

În 1997, el a fost numit secretar de stat la Direcția Generală a Vămilor din Ministerul de Finanțe. Săpunaru a obținut primul mandat de parlamentar în 2000, când a fost ales deputat de Vrancea. El a fost reconfirmat în funcție și la alegerile din 2004, precum și la scrutinele din 2008 și 2012.

Activitatea parlamentară

În actuala legislatură, deputatul a inițiat 21 de propuneri legislative, a avut două întrebări și interpelări adresate Guvernului și a luat cuvântul de două ori, prima dată fiind în ședința în care a depus jurământul. În prezent, el este președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Săpunaru a absolvit Academia de Studii Economice București, Facultatea de „Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor”. În urmă cu trei ani, deputatul și-a obținut doctoratul în economie, cu teza „Locul și rolul instituției vamale în Uniunea Europeană”.

În ceea ce privește cariera sa politică, Săpunaru a ocupat mai multe funcții de conducere în filiala de tineret a PNL, iar în 2005 a devenit președinte al PNL Vrancea. Săpunaru a fost numit membru în Biroului Politic Central al PNL în mai 2011, după excluderea din partid a lui Mircia Muntean.

Averea deputatului

Deputatul deține alături de soția sa un teren intravilan de 775 de metri pătrați în Focșani și o casă de 394 de metri pătrați, construită în 2006, potrivit celei mai recente declarații de avere.

El controlează totodată un pachet de 50% din acțiunile companiei F&C Consulting București, precum și 49,5% din acțiunile Europroiect, companie care a avut anul trecut contracte de prestări servicii în valoare de peste 150.000 de euro cu mai multe primării din județele Vrancea și Buzău, printre care Primăria Focșani și Primăria Mărășești, precum și cu Consiliul Județean Galați, reiese din declarația de interese a deputatului.

Declarația de AVERE a lui Nini Săpunaru

Declarația de INTERESE a lui Nini Săpunaru

Săpunaru a acordat în nume propriu un împrumut de 135.000 de euro și are un credit de 220.000 de euro, scadent în 2029.

În calitate de parlamentar, Săpunaru a câștigat în 2012 o indemnizație de 53.600 de lei, echivalentul a circa 12.000 de euro, precum și dividende în valoare de 6.000 de lei (circa 1.300 de euro)

Soția lui Nini Săpunaru, Camelia Săpunaru, a încasat anul trecut 20.500 de lei din salariul de psiholog la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani, precum și 6.300 de lei de la cabinetul individual de psihologie și 3.980 de lei din prestări de servicii la patru școli gimnaziale din Vrancea.

Săpunaru: Nu am nimic să-mi reproșez din activitatea de la Vămi

În februarie 2011, după ce președintele Traian Băsescu l-a acuzat că ar fi permis, în perioada în care era șef al Direcției Generale a Vămilor, traficul de combustibil, Săpunaru s-a apărat, declarând că nu are nimic să-și reproșeze din acea perioadă.

„Nu am nimic să-mi reproșez din activitatea pe care am desfășurat-o în calitate de șef al vămilor din România. Cred că embargoul la care se referă domnul președinte Traian Băsescu este primul embargou, din anii 1992-1996, deoarece la al doilea embargou nu a trecut nicio picătură de combustibil. Iar acest lucru îl poate afla șeful statului de la Ambasada SUA și de la Departamentul de Stat al SUA, care aveau inspectori în vămile românești”, a explicat deputatul, amintind că în acea perioadă Băsecu ocupa funcția de ministru al Transporturilor, cele două insitituții colaborând frecvent pentru combaterea evaziunii fiscale.

„În cei patru ani în care am condus vămile am dat afară peste 300 de oameni, iar Traian Băsescu a anunțat că a avut 51 de cazuri în cinci ani. Asta spune tot”, a mai adăugat Săpunaru.

În perioada în care s-a aflat la conducerea Vămii, Guvernul a aprobat noul Cod Vamal în care s-a deficit noțiunea de fraudă vamală, conform căreia introducerea de mărfuri cu acte false în ceea ce privește cantitatea saz valoarea se pedepsește cu închisoarea.

Tensiuni cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan

Nini Săpunaru a avut un schimb de replici cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, în momentul în care a acceptat trecerea Sorinei Plăcintă la PNL.

Mai exact, președintele PNL Vrancea i-a transmis lui Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, că nu îi impune nimeni pe cine să primească în partid. Oprișan declarase anterior că nu o va susține pe Plăcintă în nicio funcție publică pe raza județului Vrancea, dar și că filiala PNL nu are decât „să se spele pe cap cu doamna Plăcintă”.

Senatorul PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului, și-a anunțat, la jumătatea anului trecut, demisia din grupul parlamentar democrat-liberal și trecerea la grupul PNL din Senat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...