Prima pagină » Economic » Cine este noul administrator special al Hidroelectrica

Cine este noul administrator special al Hidroelectrica

Cine este noul administrator special al Hidroelectrica
Hidroelectrica are un nou adminsitrator special

Șeful Oficiului de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvență în urmă cu câteva zile.

„Administrator special va fi Gabriel Dumitrașcu”, a declarat agenției MEDIAFAX avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Printre atribuțiile administratorului special se numără și propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflată în insolvență.

Borza spune că, odată cu reintrarea în insolvență, pentru Hidroelectrica urmeză o perioadă de „reformă și eficientizare”.

Hidrolectrica s-a aflat în insolvență în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la prețuri sub nivelul pieței prin contracte preferențiale încheiate cu mai multe coompanii, perioadă în care administrator judiciar a fost firma Euro Insol.

În perioada primei insolvențe a Hidroelectrica, administrator special a fost Remus Vulpescu, pe atunci șef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei, acționarul majoritar al producătorului de electricitate.

Compania de stat a reintrat în insolvență după ce Curtea de Apel București a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding și EFT, dar și de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu și Direcția Venituri Buget Local Sector 2 la decizii anterioare ale instanței privind intrarea în insolvență a Hidroelectrica.

Euro Insol a arătat anul trecut, într-un raport privind cauzele insolvenței companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza prețurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Compania are o capacitate de producție instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităților de producție din România, și asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Autor

Citește și