Cine și cât câștigă din reducerea TVA la pâine. Reprezentant Rompan: „Este o măsură istorică. Românii vor mânca o pâine mai sigură alimentar”

Cine și cât câștigă din reducerea TVA la pâine. Reprezentant Rompan: Este o măsură istorică. Românii vor mânca o pâine mai sigură alimentar
Publicat: 07/08/2013, 12:13
Actualizat: 29/07/2014, 22:17

După negocierile cu FMI, premierul Victor Ponta a anunțat luni că reducerea TVA la pâine, făină și cereale până la 9% devine realitate. Se va întâmpla de la 1 septembrie, potrivit discuțiilor cu reprezentanții Fondului. Anunțul lui Ponta este considerat de jucătorii din industrie drept unul istoric după mai bine de șase ani de când patronatul insistă pentru reducerea TVA. Cine va câștiga însă de pe urma acestei decizii? La o primă vedere, pare că toată lumea – de la procesatori la clientul final. Va crește marja de profit, spun specialiștii în fiscalitate, în vreme ce oamenii din industrie vorbesc despre mediu concurențial corect și beneficii directe pentru consumator: românii vor mânca o pâine mai sigură.

Primii câștigători

Principalii câștigători ai reducerii TVA la pâine de la 24% la 9% vor fi fabricile de pâine, este de părere avocatul Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate.

„Procesatorii vor avea cel mai mult de câștigat. Ei se vor bucura cel mai mult. Va crește marja de profit la fabricile de panificație. Eu am niște prieteni care au fabrici de panificație, marja de profit este foarte mică”, a declarat pentru gândul avocatul Gabriel Biriș.

Biriș este de părere că ar putea avea de câștigat și bugetul de stat în urma reducerii TVA la pâine, dar numai în cazul în care autoritățile vor lua și măsuri de combatere a evaziunii în domeniu.

Rompan: „Este o măsură istorică”

Reprezentanții patronatului din panificație, Rompan, jubilează.„Este o măsură istorică. De 6 ani ne luptăm pentru această decizie. Pentru mediul de afaceri aceasta este o măsură excepțională. Fabricile vor avea un mediu concurențial corect. Vor putea face investiții”, a explicat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan, care a adăugat că populația va mânca o pâine mai sigură din punct de vedere alimentar, pentru că pâinea care se produce ilegal nu este sigură.

În plus, Popescu spune că, după calculele Rompan,încasările la buget vor crește, amintind că bugetul statului va câștiga mai mult din impozitul pe profit al firmelor din panificație.

O piață anuală de un miliard de euro

Piața românească de morărit și panificație este estimată la un miliard de euro anual. Cei mai mari jucători de pe această piață sunt grupurile Boromir, Vel Pitar și Titan, potrivit Ziarului Financiar.

Unul dintre beneficiarii reducerii TVA la pâine de la 24% la 9% va fi și firma Smart Food Solutions SRL, care face parte din Grupul Industrial Grivco, controlat de Dan Voiculescu. Pe site-ul firmei scrie că „Smart Food Solutions S.R.L. a finalizat în 2010 investiția în cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei”.

„Smart Food Solutions este o companie nouă pe piața romănească, ce face parte din Grupul Industrial Grivco. A finalizat în 2010 o investiție intr-o fabrică ce deține o linie complet automatizată pentru pâine toast la tavă, în județul Prahova. Investiția a fost realizată cu Fonduri Europene, iar valoarea totală a investiției este de peste 9 milioane de EURO”, se arată pe site-ul firmei.

Unul dintre promotorii acestei idei în Guvern a fost ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președintele PC, partid fondat de Dan Voiculescu.

Evaziune de 70%

Firmele de morărit și panificație din România s-au confruntat în ultimii ani cu probleme financiare, unul dintre motive fiind majorarea prețurilor materiei prime, aceste avansuri fiind transmise numai parțial în prețurile finale ale produselor.

Pe de altă parte, pe piața panificației Rompan estimează că evaziunea este de 70%, una dintre cele mai mari din intreaga economie.

„Am dubii că autoritățile vor putea introduce accize nearmonizate”

FMI s-a opus constant ideii reducerii TVA la pâine solicitând autorităților să compenseze pierderea din alte surse.

Guvernul a anunțat luni că impactul negativ al măsurii reducerii TVA la pâine, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creșterea accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux, precum mașini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Avocații specializați pe fiscalitate contactați de gândul sunt sceptici că FMI va vedea cu ochi buni această decizie.

„Măsura reducerii TVA la pâine vine > cu introducerea unor accize la produsele de lux. Am dubii că acest lucru va putea fi făcut. Este vorba de accize nearmonizate. România nu prea mai are voie să introducă accize la produse care nu fac parte din așanumitele accize armonizate. Știu că era un calendar de eliminare a acestora. Este ciudat că s-a pus în discuție acest lucru acum”, este de părere Biriș.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux și anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va crește de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanțelor.

„Am participat odată la o discuție cu reprezentanți ai pieței produselor de lux care erau foarte nemulțumiti că nu prea se face nimic ca să se combată frauda în domeniul produselor de lux. Autoritățile mută acum centrul de greutate în altă parte. Pe de altă parte, această piață a produselor de lux pentru care autoritățile vor să introducă accize este foarte mult mai mică și nu știu dacă este suficient să compenseze pierderea (din cauza reducerii TVA la pâine n.n.). S-ar putea ca până la urmă să nu fie de acord FMI-ul cu măsura reducerii TVA la pâine, crede Biriș, care spune că pare o discuție cu lecțiile nefăcute care „dă bine, uite ne-am ținut promisiunea și am redus o taxă la un produs de bază”.

Pe de altă parte, Biriș nu crede că măsura anunțată de Guvern este „cu dedicație pentru Dan Voiculescu”.

Premierul Victor Ponta a afirmat că experții FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce privește scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociațiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen „rezonabil” că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

Romalimenta: Modelul poate fi extins și la alte produse alimentare

Sorin Minea, președintele Romalimenta, crede că cei care vor avea de câștigat de pe urma reduceriii TVA la pâine sunt consumatorul și bugetul de stat.

„Este primul model ce se poate extinde și la alte produse. România se poate pune pe picioare. În multe state din Uniunea Europeană TVA la produsele alimentare este redus”, a declarat pentru gândul Sorin Minea.

Mionea a explicat că TVA redus se va aplica la pâine și produsele de pâine, cu excepția patiseriei. „Covrigii intră în același cod CAEN cu pâinea” a precizat Minea.

Impact bugetar de 100 de milioane de lei

Impactul bugetar negativ al reducerii TVA, de 100 milioane lei, a fost calculat cumulat pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, taxa aferentă lunii decembrie fiind încasată în ianuarie 2014.

În luna mai, premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată 250 milioane lei, Fondul Monetar Internațional transmițând Guvernului să aloce acești bani din altă parte și să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

El arăta că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanțul și că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un document al Ministerului Finanțelor redactat în primăvara acestui an arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ și, deși „cel puțin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, preciza însă atunci că TVA va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, deoarece reprezintă un angajament politic al USL, și că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este un document intern, dar că sursele de compensare pot fi totuși asigurate printr-o „îmbunătățire a colectării”.

Mâncăm 23 de kilograme de pâine pe an

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în aprilie, referitor la motivele reducerii TVA la pâine, că la nivel european consumul de pâine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce în România este de 23 de kilograme, diferența fiind „evaziune fiscală”.

Întrebat care este scopul reducerii TVA la pâine, Constantin a spus atunci că, în principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale.

„Obiectivul principal al scăderii TVA-ului de la 24 la 9 la sută este acela de a reduce evaziunea fiscală, de a crea un mediu concurențial corect pentru cei care plătesc taxe și impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru că astăzi industria de panificație, din păcate, este pe marginea prăpastiei”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat că un alt motiv al reducerii TVA la pâine este reducerea prețului, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla imediat.

„Urmărim și scăderea prețului la pâine. Nu am certitudinea că acest lucru se va întâmpla, pentru că trăim într-o economie de piață funcțională, o economie de piață în care prețul este dat de cerere și de ofertă. Eu cred în continuare că ar putea scădea prețul la pâine, chiar dacă nu va scădea o perioadă lungă de acum înainte”, a declarat în aprilie Daniel Constantin.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu