Prima pagină » Economic » Cine-și face „campanie electorală” pe traseul lui Ponta spre serviciu. MIZA RECLAMELOR de milioane de euro de la Metrou. EXCLUSIV

Cine-și face „campanie electorală” pe traseul lui Ponta spre serviciu. MIZA RECLAMELOR de milioane de euro de la Metrou. EXCLUSIV

În unele zone din Capitală au apărut peste noapte bannere pe care apar scrise numele directorului general al Metrorex, Aurel Radu și al consilierului său Cosmin Dinescu, alături de mesajul „O echipă pentru <> Metrorex".

În apropierea clădirii Guvernului, dar și în mai multe zone din Capitală, au apărut peste noapte bannere cu numele actualului director general al Metrorex, Aurel Radu, și al consilierului său, Cosmin Dinescu, alături de mesajul „O echipă pentru > Metrorex”. Bannerele au fost amplasate strategic, ca să fie văzute de premierul Ponta și de oficialii care intră în clădirea Guvernului.

Bannerele cu iz de campanie electorală pentru conducerea Metrorex puteau fi văzute recent fluturând pe stâlpi în zona Guvernului, dar și a Gării de Nord.

Ciudat, însă, este că instituția spune că nu a fost cea care a solicitat afișarea bannerelor.

„Nu cunoaștem persoana (persoanele) care au dispus să fie afișate aceste bannere. Nu avem informații privind rolul și bugetul acestei campanii. Din observațiile noastre, am sesizat prezența acestor bannere în apropierea Ministerului Transporturilor”, se arată în răspunsul primit de gândul de la Metrorex.

Ce spune Primăria Sectorului 1

Reprezentanții biroului de presă al Primăriei Sectorului 1 au precizat pentru gândul că Primăria nu a emis aviz pentru afișarea bannerelor, menționând însă că deja „a fost emisă dispoziție de desființare a bannerelor”, după ce „primăria s-a autosesizat în acest caz”.

Ei nu au putut preciza cine a avizat afișarea bannerelor și nici cine a solicitat desființarea lor.

„Război” cu firmele de panotaj

Pe de altă parte, conducerea Metrorex și-a exprimat intenția de a rezilia contractul cu Spectacular, una dintre cele patru firme care asigură panotajul pentru Metrorex, potrivit informațiilor obținute de gândul.

Panotajul de la Metrorex este gestionat de patru firme: Beta Cons (contract semnat în 2003), Lemon Design (contract semnat din 2004), Sindomet Servcom (din 2007) și Spectacular (2011). Pe scurt, aceste firme găsesc clienți pentru publicitatea la metrou și fac producție și afișaj publicitar.

Reprezentanți ai Spectacular au declarat pentru gândul că recent au primit o notă de la Metrorex în care se specifica intenția Metrorex de reziliere a contractului de panotaj.

„S-a primit o adresă că urma să se întâmple (rezilierea .n.n). Între timp, am fost chemați la negocieri”, a declarat pentru gândul Cornel Bratu, media manager la Spectacular.

Șeful agenției Spectacular: „Nu știu, nu vreau să spun da, nu spun nici nu”

„Cred că (bannerele n.n.) nu mai sunt. Am trecut azi pe acolo și nu le-am văzut”, a declarat pentru gândul Corneliu Cherbis, CEO Spectacular, după ce reporterul l-a informat despre prezența bannerelor pentru „campania” Metrorex în zona Guvernului.

Deși a spus că „s-a dus să vadă dacă mai sunt acolo”, Corneliu Cherbis nu a dorit nici să confirme și nici să infirme dacă bannerele au fost realizate de firma lui.

„Nu știu, nu vreau să spun da, nu spun nici nu”, a răspuns Corneliu Cherbis, CEO al firmei sus amintite, răspunzând astfel la întrebarea dacă Spectacular a realizat bannerele cu  mesajul pentru „campania” Metrorex.

La rândul ei, Claudia Dima, administrator al societății, ne-a comunicat: „Nu este un mesaj al nostru. Nu am văzut bannerele”.

Reprezentanții unei alte firme de panotaj cu care are contract Metrorex, Beta Cons, ne-au declarat că nu au primit vreo notă de la Metrorex în care să se menționeze o eventuală renegociere sau reziliere a contractului pentru panotaj.

„Relația noastră contractuală cu Metrorex este clară și se desfășoară în parametri normali, conform contractului pe care îl avem în derulare”, a declarat pentru gândul Cristina Mărăscu, de la Beta Cons.

Întrebată dacă bannerele amintite au fost produse sau instalate de Beta Cons, Mărăscu a răspuns negativ.

Miza, venituri de milioane de euro din publicitate

Miza contractelor de panotaj la Metrorex este una importantă.

Metrorex încasează anual din aceste contracte o sumă de două milioane de euro pe an, suma reprezentând un procentaj din veniturile totale realizate de firmele de panotaj.

Presa a relatat că una dintre firmele care are din 2007 contract de panotaj cu Metrorex, Sindomet Servcom, este controlată Ion Rădoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM). În urmă cu câțiva ani, firma a fost implicată într-un scandal, ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu, declarând că cei mai mulți bani din închirierea spațiilor Metrorex ajung la firma sindicatelor, Sindomet Servcom.

Berceanu declara atunci că Metrorex primește doar 25%, respectiv 31%, din valoarea acordurilor de închiriere a spațiilor comerciale și publicitare, restul banilor ajungând la o firmă a sindicatelor, cu care sunt semnate contractele.

Șeful Metrorex, pasionat de ceasuri scumpe

Aurel Radu, care a preluat atribuțiile de director general Metrorex în noiembrie anul trecut, este „susținut” de Marian Vanghelie.

Deși a terminat Facultatea de Transporturi, Aurel Radu nu ar fi profesat niciodată ca inginer, ci ar avea experiență în gestionarea restaurantelor. Acesta a fost și motivul pentru care, în urmă cu aproximativ o lună înainte de a fi numit director general Metrorex, ar fi fost încadrat la Metrorex ca „inginer 4”, adică cel mai neexperimentat inginer, conform nomenclatorului.

Aurel Radu deține șapte terenuri intravilane cu suprafețe cuprinse între 170 și 3.000 de metri pătrați în zone precum Primăverii, Sisești, Jandarmeriei, Floreasca, sau Snagov, unele dintre ele deținute în proporție de 50%, potrivit declarației sale de avere.

Pe de altă parte, Aurel Radu deține și două spații comerciale și un apartament în Centrul Istoric.

Pasionat de ceasuri, șeful Metrorex are o colecție evaluată la 100.000 de euro, dobândită în perioada 2008-2012. Acestea se adaugă colecției sale de diamante și bijuterii, dobândită în aceeași perioadă, care valorează de asemenea 100.000 de euro. Mai mult, are o colecție de tablouri pe care le-a evaluat la 50.000 de euro.

În 2011, a înstrăinat un spațiu comercial către o firmă din Grecia, valoarea fiind de 350.000 de euro, un apartament de 275.000 de euro și o casă de 127.000 de euro.

Din declarația sa de avere mai reiese că șeful Metrorex are și un depozit deschis în 2008, în sumă de 100.000 de dolari.

Aurel Radu a împrumutat două persoane cu 130.000 de euro și respectiv 300.000 de euro, precum și o firmă, cu 105.000 euro. Nu are datorii și este președinte al Fundației Revoluția ’89.

Protestele de la metrou și rapoartele Corpului de control și Curții de Conturi

La începutul lunii martie sindicaliștii de la metrou, conduși de președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi, au protestat acuzând lipsa de dialog a autorităților, poziția inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor și Metrorex față de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie. Ei au amenințat Guvernul că la 1 aprilie ar putea opri activitatea.

Sindicaliștii de la metrou și-au exprimat nemulțumirea că nu le vor fi majorate salariile, dar și pentru faptul că Metrorex ar putea trece în subordinea municipalității, ceea ce ar însemna o scădere a salariilor, potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.

La acea vreme, premierul Victor Ponta i-a recomandat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, că atunci când la el vin „diverși oameni” să protesteze să-i întrebe dacă nu cumva sunt acționari chiar la o firmă care a câștigat, în patru ani, aproximativ 600 milioane lei pentru servicii de consultanță la metrou.

El a precizat că aceste informații sunt conținute într-o notă primită de la Corpul său de Control.

În nota de control se arată că inspectorii guvernamentali au efectuat, marți, 12 martie, o „acțiune de documentare” la Metrorex cu privire la modul în care au fost stabilite și derulate relațiile contractuale dintre această societate comercială și Metroul S.A. București (fosta întreprindere Metroul București).

În toamna anului trecut, premierul Victor Ponta a anunțat intenția Guvernului de a trece Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei, motivul fiind continuarea investițiilor.

Premierul acuza la acea vreme „interese obscure” și lipsa unei priorităzări a investițiilor, declarând că „săpăm în șapte locuri de șapte ani și o să terminăm în 70 de ani”.

Una dintre concluziie unui raport al Curții de Conturi din 2011 face referire la majorarea nejustificată, cu 67 de milioane de lei, a costului proiectului magistralei 5 de metrou, Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei-Universitate.

Presa a relatat că una dintre firmele cu care Metrorex a avut un contract semnat în 2010, Alrod Consulting SRL, ar fi fost controlată indirect de deputatul PDL Wiliam Brânză.
 

Citește și