Cine sunt PROTESTATARII de la porțile Oltchim. Cum va fi primit ministrul Economiei, dacă vine în vizită la combinat
Peste 500 de persoane sunt așteptate miercuri, 26 septembrie, să participe la un protest care va avea loc la combinatul chimic Oltchim. Potrivit liderului protestatarilor, muncitorii sunt nemulțumiți de modul în care reprezentanții Ministerului Economiei tratează privatizarea Oltchim.
„Eu am chemat toți salariații. Vrem să protestăm pentru că suntem în continuare duși cu vorba de reprezentanții Ministerului Economiei și de patronul Oltchim”, a declarat pentru gândul Corneliu Cernev. Liderul protestatarilor de la Râmnicul Vâlcea, inginer, a lucrat timp de 19 ani în cadrul combinatului chimic, fie ca șef secție electroliză, fie șef instalații.
Potrivit acestuia, miercuri, la porțile Oltchim va protesta „o masă foarte mare de oameni”, în ciuda faptului că mulți dintre angajații Oltchim sunt, în momentul de față, plecați în concediu.
FOTO: Adrian Stoicoviciu/Publimedia
Cernev mai spune și că, dacă ministrul Chițoiu își va ține promisiunea și va veni să vorbească cu salariații combinatului, așa cum a anunțat marți într-o conferință de presă, nu va fi „primit cu ovații”. „Nu știu dacă va avea curajul să vină la Râmnicu Vâlcea. Eu din câte știu ne-a chemat pe noi la București”, explică liderul protestatarilor.
Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, a declarat în cursul zilei de marți că va merge pe 26 septembrie la Râmnicu Vâlcea pentru a vorbi cu protestatarii. „Stăm de vorbă cu ei”, a spus Chițoiu în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și premierul României. „Bănuiesc că protestele de la Oltchim se adresează celui care a zis că salvează Oltchimul”, a declarat, la rândul său, Victor Ponta.
Cine sunt de fapt protestatarii de la Râmnicu Vâlcea
Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim (SLO), susține însă că organizația pe care o conduce nu intenționează să inițieze o acțiune de protest.
„Din punctul de vedere al Sindicatului Liber Oltchim, nu se organizează acțiuni de protest”, a declarat pentru gândul Diculoiu, adăugând însă că empatizează cu cei care au ales să participe la o astfel de activitate.
„Îi înțeleg că nu au achitate salariile, că există incertitudini în păstrarea locurilor de muncă. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare declarația premierului de marți”, afirmă liderul sindical.
El susține, de asemenea, inițiativa lui Daniel Chițoiu de a merge în cursul zilei de miercuri la Râmnicu Vâlcea pentru a vorbi cu protestatarii și speră ca în acest mod oamenii să înțeleagă mai bine discuțiile care au avut loc marți la Ministerul Economiei pe tema privatizării combinatului chimic.
FOTO: Adrian Stoicoviciu/Publimedia
Cine conduce „sindicaliștii„
Așadar, la Oltchim oamenii sunt împărțiți în două tabere – cei ai lui Cernev și cei ai lui Diculoiu, iar liderii se acuză între ei. Diculoiu susține că, din informațiile sale, Cernev nu ar fi membru al organizației pe care o conduce și că la protestele de până acum au participat doar câțiva dintre membri SLO.
Cernev îl contrazice însă și spune că cei mai mulți protestatari fac parte din SLO, că protestele lor sunt îndreptățite și că angajații Oltchim îl învinuiesc și pe Diculoiu pentru situația în care au ajuns în prezent.
„Liderul sindicatului este contestat de către toți angajații Oltchimului. Salariații îi reneagă. Și datorită lui s-a ajuns la această situație pentru că a dat asigurări angajaților”, ne spune Cernev care adaugă, de asemenea, că în ultimele trei săptămâni președintele SLO „nici nu mai intră în Oltchim, decât în pavilion pentru unele documente”.
„Tot timpul a fost sprijinit de conducere, i s-au dat activități conexe de coordonat. Ei au ajuns să prospere și oamenii au rămas așa cum sunt”, afirmă liderul protestatarilor care susține și că deține o listă cu 1.500 de semnături din partea membrilor SLO, din totalul de 2.200 de cotizanți, prin care se dorește înlocuirea lui Diculoiu și a întregului birou executiv al acestei organizații.
Singura problemă este însă, din spusele lui Cernev, că procedura prin care poate fi demis din funcție președintele sindicatului este una foarte complicată.
Când își vor primii angajații salariile restante pe luna august
Diculoiu spune că în cursul zilei de luni a participat la o întâlnire cu ministrul Economiei pe tema procedurilor de plată a salariaților, de reluare a activității combinatului și de privatizare a acestuia.
„În condițiile în care nu se semnează contractul de vânzare-cumpărare și nu se privatizează Oltchimul, Ministerul Economiei are alternativa de a accesa din fondul de investiții sumele nesare pentru repornirea activității”, amintește președintele SLO, această posibilitate fiind exprimată și în cadrul discuțiilor de marți de Victor Ponta.
„Până pe 10 octombrie, va da drepturile salariale pentru angajați și în maximum două săptămâni se va relua activitatea în 3-4 instalații de la Râmnicu Vâlcea”, a mai adăugat președintele SLO.
FOTO: Alexandru Hojda/Mediafax Foto
El susține, de asemenea, că a participat, la invitația patronului OTV, la discuțiile privind modul în care trebuie să fie redactat contractul de vânzare-cumpărare pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Oltchim și că a adus în discuție mai multe elemente importante pentru salariații de la Râmnicu Vâlcea care trebuie să se regăsească, din punctul său de vedere, în cadrul unui astfel de contract. Acestea sunt:
– menținerea și dezvoltarea obiectivului de activitate Oltchim;
– nevoia de includere în contract a unor investiții;
– preluarea întregului personal, cu clauzele existente, și respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă, valabil până în anul 2014;
– primirea salariilor restante până la data semnării contractului;
– existența unei clauze în contractul de vânzare-cumpărare care să prevadă imposibilitate creditorilor cu capital majoritar de stat de a declara insolvența la nivelului societății comerciale Oltchim;
– preluarea rafinăriei Arpechim.
Chițoiu promite reînceperea activității combinatului în cel mult două săptămâni
Ministrul Economiei a explicat în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și premierul Victor Ponta că, în cazul în care privatizarea Oltchim va eșua, într-un termen de două săptămâni la Râmnicu Vâlcea va fi reluată activitatea.
FOTO: Razvan Chirita/Mediafax Foto
Inițial vor lucra doar angajații a circa 3-4 secții, iar în decursul unei luni își vor relua activitatea toți angajații Oltchim. Astfel combinatul va funcționa la o capacitate mai mare de 60%.
Dan Diaconescu, câștigătorul licitației de vineri care a oferit 203 milioane de lei pentru cumpărarea individuală a pachetului majoritar de acțiuni al combinatului chimic, a renunțat luni la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pe motiv că acesta nu ar fi fost redactat corect.