Citigroup: Prețul scăzut al petrolului oferă economiei mondiale un stimul de 1.100 de miliarde de dolari
Prețul petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, este în urcare vineri cu 62 de cenți, la 86,44 dolari pe baril, pentru contractele cu livrare în decembrie.
Cotația petrolului Brent este în prezent cu circa 20% sub media ultimilor trei ani, ceea ce generează economii de circa 1,8 miliarde de dolari pe zi, la nivelul producției actuale, estimează Citigroup.
Economiile la nivel mondial vor urca la 1.100 de miliarde de dolari pe an, în condițiile în care prețul mai mic al țițeiului reduce costurile altor mărfuri, lăsând mai mulți bani consumatorilor și companiilor pentru alte cheltuieli, a arătat Ed Morse, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Citigroup.
Prețul petrolului scade în lipsa unor indicii că OPEC, furnizorul a 40% din țițeiul mondial, va interveni pentru eliminarea surplusului de ofertă.
Livrările combinate de petrol ale Statelor Unite și Canadei au crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel atins după 1965, datorită exploatării zăcămintelor de șist.
„Scăderea prețului petrolului are ca rezultat și declinul prețurilor altor mărfuri, începând cu gazele naturale, dar și pentru cupru, oțel și produse agricole”, a spus Morse.
Prețul mediu al benzinei regular din SUA a scăzut la 3,163 dolari galonul, cel mai redus nivel din ultimii trei ani și jumătate, potrivit asociației AAA a automobiliștilor din Heathrow, Florida.
Bloomberg Commodity Index se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, fiind cu 50% sub un nivel maxim atins în iulie 2008. Cotațiile cuprului, gazelor naturale și minereului de fier sunt toate cu mult sub nivelurile lor maxime.
Prețurile mici ale energiei contribuie la reducerea prețurilor mărfurilor, dar și la încetinirea inflației, iar acest fapt poate provoca îngrijorare în regiuni precum Europa, unde guvernele încearcă să evite deflația, care poate amplifica declinul economic.
Potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg, inflația din zona euro ar putea atinge în acest an 0,5%, iar cea la nivel global un nivel de 2,47%, similar cu cel de anul trecut.