Premierul Florin Cîțu a susținut vineri, 19 februarie, faptul că obiectul în ceea ce privește sporurile bugetarilor nu este de a elimina ceva, ci de a reașeza modul în care sunt alocate veniturile în sectorul public.
Prim-ministrul Florin Cîțu a susținut o conferință de presă, după ședința de Guvern, în care a anunțat faptul că proiectul de buget pe 2021 a fost aprobat. În acest context, premierul a fost întrebat dacă modificarea sau eliminarea sporurilor bugetarilor se va aplica din acest an sau doar din 2022.
„Obiectivul meu nu este acela de a elimina ceva, este acela de a reaşeza modul în care veniturile sunt alocate în sectorul public. Dorim să facem această legătură directă între performanţă şi venituri. În acelaşi timp avem şi alte câteva principii, unul care a fost denunţat de foarte multe ori în spaţiul public, era vorba de salariul preşedintele să fie cel mai mare, de aici au fost tot felul de excepţii date, vreau să corectăm aceste excepţii. Legea salarizării unitare vrea să facă această modernizare”, a afirmat premierul.
Sporurile bugetarilor însumează 27 de miliarde de lei.
„Va trebui să cerem şi performanţă”, a subliniat Florin Cîțu.
Recent, Raluca Turcan a susţinut că Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, iar declaraţiile sale referitoare la sporuri şi salarizarea bugetarilor i-au fost „răstălmăcite ca să-i facă pe oameni sa înţeleagă exact pe dos”.
„Este greu de acceptat şi de înţeles că, după o poziţie clar explicată public în mai multe rânduri şi susţinută prin efortul zilnic al echipei ministerului de a face analiza sporurilor cu responsabilitate, unii ajung să îmi răstălmăcească declaraţiile într-un efort de trei ore, ca să-i facă pe oameni sa înţeleagă exact pe dos. Şi, culmea, victime ale dezinformării de acest tip sunt exact acei oameni care muncesc de dimineaţa până seara, oamenii pentru care vrem să răsplătim performanţa în sistemul public de salarizare”, a scris ministrul Muncii într-o postare pe Facebook.