Prima pagină » Economic » City Business Center Timișoara, finalizat cu 18 luni întârziere din cauza unor vestigii arheologice

City Business Center Timișoara, finalizat cu 18 luni întârziere din cauza unor vestigii arheologice

City Business Center Timișoara, finalizat cu 18 luni întârziere din cauza unor vestigii arheologice
City Business Center Timișoara, finalizat cu 18 luni întârziere din cauza unor vestigii arheologice

În urma lucrărilor efectuate la fundația celei de-a cincea clădiri, în vara anului 2013, au fost descoperite o serie de vestigii istorice, dintre care un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare a Timișoarei construit în secolul XVIII de administrația habsburgică. Stăvilarul construit din caramidă, dale de piatră și pavat cu lemn avea rolul de evacuare a apei din șantul de apărare a cetății.

Finalizarea clădirii, programată pentru acest an, a fost astfel întârziată cu un an și jumătate, respectiv până în vara anului viitor. De asemenea, bugetul alocat proiectului a crescut cu 600.000 de euro, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de către dezvoltator.

Pentru dezvoltarea acestei clădiri, de 9.500 metri pătrați închiriabili, ultima din cele cinci ale complexului City Business Center, Șandor a obținut o finanțare nerambursabilă de 26,3 milioane de lei (circa 6 milioane de euro), în condițiile în care și cea de-a patra clădire a proiectului a fost ridicată beneficiind de fonduri europene. La sfârșitul anului 2012, a fost finalizată la Timișoara a patra clădire a proiectului având o suprafață similară, iar valoarea investiției s-a ridicat la circa 10 milioane de euro, din care finanțarea europeană nerambursabilă obținută inițial a fost de 29,3 milioane de lei (6,6 milioane de euro).

Vestigiile istorice din lemn, piatră și cărămidă au fost demontate bucată cu bucată, fotografiate, numerotate, ambalate, transportate și depozitate într-un spațiu pregătit în acest sens. Piesele, care au trecut printr-un proces de restaurare și conservare, care a durat 6 luni, vor fi recompuse într-o piațetă publică la intrarea complexului de birouri.

„Am ajuns la ultima fază a unui proces laborios, remontarea propriu-zisă a stăvilarului, recompunerea efectivă a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Putem spune cu certitudine că în primăvara anului 2015 stăvilarul va putea fi admirat într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului”, a declarat Ovidiu Șandor.

Activitatea pe șantier este realizată de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare și reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre.

City Business Centre Timișoara, dezvoltat pe terenul fostei fabrici de confecții Moda-Tim, include 5 corpuri cu o suprafață de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt funcționale clădirile A, B, C și D cu o suprafață totală de 34.000 metri pătrați închiriabili. Printre chiriașii City Business Centre Timișoara se numără Alcatel-Lucent, Accenture, Autoliv, Visma Software, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care își desfășoară activitatea în City Business Centre Timișoara depășește 3.000.

Șandor a vândut către NEPI primele două clădiri ale proiectului de la Timișoara, iar fondul de investiții are un acord pentru preluarea întregului parc de afaceri la finalizarea construcției. În primăvara acestui an NEPI și Ovidiu Șandor au finalizat și prima clădire a proiectului The Office din Cluj, o investiție de 26 milioane de euro realizată din fonduri proprii.

Citește și