Clasament Credit Suisse. Cele mai mari 21 de afaceri de familie din lume
This browser does not support the video element.
Cele 920 de companii se află în 35 de țări. De asemenea, 64% din acestea se află în Asia. Unele din afaceri au fost controlate dintotdeauna de familii, timp de generații întregi și nicio poveste de succes nu este lipsită de tensiuni. Acuzațiile care planează asupra unora din companiile de mai jos variază de la darea și luarea de mită la parteneriate de afaceri cu Hitler.
21. Sun Pharmaceutical
Industrie: Sănătate
Țară: India
Valoare de piață: 36 miliarde dolari
Familia: Shanghvi
Potrivit Forbes, Dilip Shanghvi a înființat Sun Pharmaceutical în 1983, după ce a împrumutat echivalentul a 160 de dolari de la tatăl său. În prezent, este cea mai mare companie pharma din India și Shanghvi este cel mai mare acționar al companiei și totodată al doilea cel mai bogat om din această țară.
20. CK Hutchison Holdings
Industrie: Finanțe
Țară: Hong Kong
Valoare de piață: 36 miliarde dolari
Familie: Li
După o reorganizare masivă, desfășurată luna trecută, Cheung Kong Holdings s-a transformat în CK Hutchison Holdings. Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia și familia sa conduc această companie. Li a înființat compania în anii 1950 și acum o conduce alături de fiul lui, Victor. Celălalt fiu al său, Richard, este de asemenea miliardar.
19. Carnival Corporation
Industrie: Turistică
Țară: SUA
Valoare de piață: 37 miliarde dolari
Familia: Arison
Frații Micky și Shari Arison dețin acțiuni la Carnival, operatorul de nave de croazieră înființat de răposatul lor tată, Ted. Micky este președinte și un fost director general al Carnival și deține echipa Miami Heat. Shari deține propria firmă de investiții în Israel și unul dintre cei mai bogați oameni din Orientul Mijlociu.
18. Phillips 66
Industrie: Energetică
Țară: SUA
Valoare de piață: 43 miliarde dolari
Familie: Phillips
Producătorul de gaze a fost înființat de Frank și L.E. Phillips în 1917, drept Phillips Petroleum Company. În 2002, compania a fuzionat cu Conoco, rezultând gigantul ConocoPhillips. Zece ani mai târziu, Philips 66 s-a despărțit de Conoco. Familia Phillips a rămas cel mai mare acționar în cadrul companiei.
17. Reliance Industries
Industrie: Energetică
Țară: India
Valoarea de piață: 45 miliarde dolari
Familie: Ambani
Familia Ambani este cea mai bogată din India. Mukesh Ambani este președintele și directorul general al companiei înființate de tatăl său, Dhirubhai. Soția lui Mukesh, Nita, are un loc important în consiliul administrativ, iar fiul Akash și fiica Isha se află în board-urile unităților de retail și telecom ale companiei.
16. Richemont
Industrie: Conglomerat produse de lux
Țară: Elveția
Valoare de piață: 46 miliarde dolari
Familie: Rupert
Miliardarul sud-african Johann Rupert a înființat conglomeratul de bunuri de lux după ce a preluat compania de tutun a tatălui său. Astăzi, Richemont este al doilea cel mai mare producător de produse de lux din lume, după LVHMH, având în portofoliu branduri precum Cartier, Montblanc și IWC. Familia Rupert rămâne principalul acționar al companiei.
15. Foxconn
Industrie: Tehnologia informației
Țară: Taiwan
Valoare de piață: 49 miliarde dolari.
Familie: Gou
Foxconn, cunoscut oficial drept Hon Hai Precision, produce componente pentru companii precum Apple, Dell, Microsoft, HP și altele. Compania înființată de Terry Gou a fost investigată în 2012 de New York Times, care a scris despre condițiile teribile de muncă și rata ridicată a sinuciderilor, înregistrate în fabricile Foxconn din Asia.
14. Sun Hung Kai Properties
Industrie: Financiară
Țară: Hong Kong
Valoare de piață: 49 miliarde dolari
Familie: Kwok
Frații Kwok sunt miliardari și au adunat averea în cadrul companiei imobiliare înființate de tatăl lor, Tak-Seng. Walter Kwok a demisionat din companie în 2004, după o ceartă cu frații săi, Thomas și Raymond. Ulterior, Thomas a demisionat după ce justiția a stabilit că mituise câțiva oficiali din Hong Kong. Raymond este președintele companiei, alături de fiii săi, Edward și Adam. Walter, Thomas și mama lui Raymond, Siu-Hing Kwong, sunt principalii acționari ai companiei. Kwong a fost președintele companiei între 2008 și 2011, când a reușit să stabilească un armistițiu între frați.
13. McKesson
Industrie: Sănătate
Țară: SUA
Valoare de piață: 55 miliarde dolari
Familie: McKesson
Compania McKesson a fost înființată de John McKesson și Charles Olcott în 1833. În prezent, compania este una din cele mai mari din SUA și liderul în distribuția de produse farmaceutice și logistică medicală IT. Urmașii lui McKesson dețin o mare parte din acțiuni.
12. SoftBank
Industrie: Telecomunicații
Țară: Japonia
Valoare de piață: 72 miliarde dolari
Familie: Son
Masayoshi Son este al doilea cel mai bogat om din Japonia, datorită companiei telecom pe care a înființat-o în 1981. Dincolo de business-urile sale (mobil, internet și e-commerce), SoftBank deține 80% din compania Sprint și 32% din compania Alibaba. Son se pregătește să plece de la cârma companiei și pregătește un nou director general, care să-i ia locul.
11. Tata Consultancy Services
Industrie: Tehnologică
Țară: India
Valoare de piață: 80 miliarde dolari
Familie: Tata
Ca și majoritatea subsidiarelor Tata Group, Tata Consultancy Services este deținută de Tata Sons. Potrivit site-ului Tata Sons, 66% din acțiunile companiei sunt deținute de entități deținute de familia Tata. Compania își are originile în anul 1868, când a fost înființată de omul de afaceri Jamsetji Tata.
10. Nike
Industrie: Echipamente sport, pantofi sport etc
Țară: SUA
Valoare de piață: 88,2 miliarde dolari
Familie: Knight
Phil Knight este imaginea brandului Nike încă de la înființarea acestuia în anul 1964. Luna trecută, Nike a anunțat însă că Knight va demisiona din funcția de președinte, nu mai târziu de 2016. Fiul său, Travis Knight, va prelua frâiele gigantului Nike.
9. Kinder Morgan
Industrie: Energetică
Țară: SUA
Valoare de piață: 90 miliarde dolari
Familie: Kinder
După ce a părăsit compania Enron, Richard Kinder a înființat Kinder Morgan, în 1997. Cu un portofoliu uriaș de conducte de gaze și petrol, compania este un gigant în domeniu. Kinder și soția sa, Nancy, sunt filantropi convinși și acționează prin intermediul Fundației Kinder, în Houston.
8. Volkswagen
Industrie: Auto
Țară: Germania
Valoare de piață: 120 miliarde dolari
Familie: Piech-Porsche
Mulți membri ai familiei Piech-Porsche dețin acțiuni la Volkswagen, prin compania Porsche Automobile Holding. Aceștia sunt urmașii fondatorului Porsche, Ferdinand Porsche, care a fost membru al partidului nazist și a proiectat primul model Volkswagen pentru Adolf Hitler. În prezent, cel puțin cinci membri ai familiei Porsche se află în board-ul Volkswagen. VW deține branduri puternice, precum Porsche, Audi și Bentley.
7. Samsung Electronics
Industrie: Tehnologie
Țară: Coreea de Sud
Valoare de piață: 174 miliarde dolari
Familie: Lee
Lee Kun-Hee a transformat compania tatălui său, Samsung Group, într-un conglomerat global. El este președintele Samsung Electronics, în timp ce fiul său, Jay Y. Lee, este vicepreședinte. Fiicele Boo-Jin și Seo-Hyun dețin, de asemenea, funcții de conducere la Samsung. În 2014, un judecător a respins un proces intentat lui Lee Kun-Hee de rudele sale, care sugerau că acesta ar fi furat acțiunile Samsung, pe care acestea ar fi trebuit să le moștenească de la tatăl lor.
6. Oracle
Industrie: Tehnologia informației
Țară: SUA
Valoare de piață: 192 miliarde dolari
Familie: Ellison
Larry Ellison este în continuare președintele și directorul tehnologic al Oracle. Ellison este al treilea cel mai bogat om din SUA. În 2014, acesta a renunțat la funcția de director general al Oracle. Copiii săi, Megan și David, au acțiuni la Oracle, dar cel mai probabil nu vor prelua conducerea companiei, deoarece sunt pasionați de producția de filme.
5. Anheuser-Busch InBev
Industrie: Bere
Țară: Belgia
Valoare de piață: 197 miliarde dolari
Familii: Lemann, Sicupira, Telles
Grupul financiar 3G Capital s-a aflat în spatele fuziunii din 2008 care a dus la crearea Anheuser-Busch InBev. În prezent, șeful 3G Principal, Jorge Paulo Lemann, cel mai bogat om din Brazilia, este cel mai mare acționar al producătorului de bere. Partenerii săi, Carlos Sicupira și Marcel Herrmann Telles, dețin, de asemenea, numeroase acțiuni în companie. Împreună, cei trei bărbați dețin 26% din ABInBev. Lemann și Telles fac parte din board-ul director al companiei.
4. Facebook
Industrie: Social Media, tehnologia informației
Țară: SUA
Valoare de piață: 225 miliarde dolari
Familie: Zuckerberg
Mark Zuckerberg și-a implicat familia în conducerea Facebook. Sora sa, Randi, a fost director de marketing al companiei, după care și-a deschis propria afacere. Zuckerberg i-a oferit tatălui său 2 milioane de acțiuni Facebook, pentru a-i mulțumi că l-a împrumutat, în primele zile de existență ale companiei.
3. Walmart
Industrie: Supermarketuri
Țară: SUA
Valoare de piață: 241 miliarde dolari
Familie: Walton
Familia Walton deține jumătate din Walmart, prin entitatea Walton Enterprises, informează Thomson Reuters. Participația de 50% este suficientă cât să permită existența a cinci membri ai familiei în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Frații Rob și Jim Walton se află în boardul director al companiei și sora Alice, respectiv cumnata Christy au averi de 35 miliarde de dolari. Verișoarele Ann Walton Kroenke și Nancy Walton Laurie sunt, de asemenea, miliardare, deținând un număr uriaș de acțiuni ale companiei. Luna trecută, ginerele lui Rob Walton, Gregory Penner, a devenit președintele Walmart.
2. Roche
Industrie: Sănătate
Țară: Elveția
Valoare de piață: 254 miliarde dolari
Familie: Hoffmann-Oeri
Fritz Hofmann-La Roche a înființat compania producătoare de sirop de tuse cu mult timp în urmă. Urmașii săi dețin cel puțin jumătate din companie, potrivit Bloomberg. Familia Hoffmann-Oeri controlează viitorul companiei prin drepturile lor la vot. Familia are cel puțin 8 miliardari, printre care Dr. Andreas Oeri și Andre Hoffmann, care se află în board-ul director al Roche.
1. Novartis
Industrie: Sănătate
Țară: Elveția
Valoare de piață: 279 miliarde dolari
Familie: Sandoz
Novartis este unul din cei mai mari producători de medicamente din lume, înființat în 1996, după o fuziune între Sandoz și Ciba-Geigy. În prezent, urmașii lui Edouard Sandoz (care a înființat Sandoz în 1886) dețin o bună parte din acțiunile Novartis. Sandoz Family Foundation este cel mai mare acționar al companiei și președintele său, Pierre Landolt, are un rol major în board-ul de directori al Novartis, scrie Business Insider.