Claudiu Crețu (ELCEN): „Dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică”. La cât a ajuns DATORIA Termoenergetica
ELCEN are încă de încasat restanțele Termoenergetica, în valoare de un miliard de lei. şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice pentru a reduce, astfel încât să nu fie sincope cu gazele în sezonul rece și, per ansamblu, să permită companiei să fie sănătoasă din punct de vedere financiar, pentru a putea cofinanța proiecte importante de investiții, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Creţu, la un eveniment de specialitate.
Claudiu Crețu a subliniat, luni, că pregătirile pentru sezonul rece sunt în grafic, în ceea ce privește conctractele încheiate și disponibilul de gaze, dar problema e ca ELCEN încă nu a încasat toți bani cuveniți.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de termoficare din București (90%), respectiv care asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală și care asigură 5,3% din energia electrică produsă la nivel național. Ministerul Energiei este cel care în subordonare Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor, în timp ce Termoenergetica este o companiei a Primăriei Municipiului București.
„Termoficările sau Termoficarea din Bucureşti îşi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc şi eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Creţu, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, a declarat Claudiu Crețu, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte CET-urile, Claudiu Creţu a amintit cele trei proiecte noi depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozăveşti, Progresu şi Sud, dar care vor fi finalizate abia în 3 – 4 ani.
„Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozăveşti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, până la punerea în funcţiune, trec vreo 3 – 4 ierni. Deci, mai sunt vreo 3 – 4 ierni în care nu avem acei megawaţi. Asta dacă totul merge bine”, a atenţionat el.
În plus, aceste proiecte trebuie cofinanţate cu cel puţin 40% din valoare.
„Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis, ca să fie clar pentru toată lumea. Sunt în procent de 60, 60 şi ceva la sută, deci trebuie cofinanţaţi. Ca să cofinanţăm aceste proiecte, înseamnă să avem o situaţie financiară sănătoasă. Ne întoarcem la miliarde. Deci, rămâne riscul cu miliardul, o să spun la fiecare conferinţă asta. Dacă dispar din peisaj înseamnă că s-a plătit miliardul. Deci, să dăm un mesaj cât se poate de pozitiv: suntem pregătiţi de iarnă. Reţeaua are pierderi astăzi de doar 2.100 tone/oră, deci nu este ceva foarte grav, nu s-a depăşit maximumul – toată lumea a înţeles ironia. Cu alte cuvinte, în această iarnă sperăm la Dumnezeu să fie o iarnă ca ultimele 3, 4, 5, 6, să nu avem o iarnă grea, pentru că dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe reţeaua electrică, pentru că toată lumea bagă în priză ce are prin casă”, a adăugat directorul general al ELCEN, citat de Agerpres.
Sursa foto: Facebook – ELCEN
Citiți și: