George, un client broker de credite, a luat un credit de nevoi personale, în valoare de 25.000 lei. Avea de plătit 700 lei rata lunară.
După ce a făcut refinanțare, i-a scăzut nu doar rata, dar și dobânda.
„Am luat un credit de nevoi personale, de 25 de mii de lei. Rata era undeva la 700 de lei. Când am refinanțat, a scăzut și dobânda. Acum rata este 400 de lei. Mi-a scăzut și rata”.
Românii fac refinanțări, chiar şi la creditele de nevoi personale. Numărul celor care aleg să refinanțeze pentru a-și micșora ratele sau pentru a aduce mai multe credite într-unul.
Românii se împrumută tot mai mult de la încheierea pandemiei. Valoarea creditelor de consum a crescut cu 70% în 2024. În primele șase luni din 2024, românii au luat credite de consum noi de 23 de miliarde de lei.
Dobânzile erau mult mai mari în 2021. Românii care își luau un credit de 100.000 lei, pe cinci ani, primeau dobânda de 12,49% și aveau 2.249 lei rata lunară. Acum, dacă fac refinanțare pe aceeași sumă, tot pe o perioadă de cinci ani, rata va scădea la 1.928 de lei și pot beneficia de o reducere de 321 de lei.
„Ce înseamnă refinanțare – iei un credit nou, pentru a închide unul sau mai multe credite vechi. Când merită o refinanțare? Când ai ceva de câştigat. Ori câştigi la rată, ori la costuri”, explică Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.
„Refinanțarea implică și niște costuri. Comisionul de analiză a dosarului, care e de aproximativ 200 de lei, comisionul de rambursare anticipată a creditului refinanțat – 1% din valoarea acestuia, taxa de ștergere la Registrul Național de Publicitate şi asigurarea de viaţă, al cărei cost diferă, în funcţie de suma pe care se face refinanțarea”, a spus George, client broker de credite.
Cele mai bune dobânzi din piață sunt acum de 5,90%, 5,99%, 6,49% şi 6,50%. În funcție de bancă, există şi câteva condiții sau criterii, scrie Observator News.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Creștere EXPLOZIVĂ a cererilor de refinanțare pentru creditele „Prima Casă”