Clienții Astra Asigurări cer în instanță peste 1 miliard de lei
„La 31 decembrie 2013, societatea este parte în 2.886 dosare defensive aflate pe rolul instanțelor de judecată, cu o valoare totală a pretențiilor de 1,082 miliarde de lei, care includ pretenții aferente daunelor morale în valoare de 817,389 milioane de lei și pretenții aferente daunelor materiale în valoare de 264,181 milioane de lei și drepturi salariale în valoare de 582.050 lei”, se arată în raportul anual al Astra.
De asemenea, la finele anului trecut, asigurătorul era parte în 2.240 de dosare de regres aflate pe rolul instanțelor de judecată pntru care valoarea votală a sumelor de recuperat se ridică la 36,388 milioane de lei, se mai precizează în document.
În a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, companie deținută de omul de afaceri Dan Adamescu, a suspendat dreptul de vot al acționarilor și conducerea și a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
Conform analizei KPMG Advisory asupra situației financiare și operaționale a asigurătorului, se precizează în document, activul net al Astra ar putea fi stabilit până la nivelul care să permită încadrarea societății în marja minimă de solvabilitate prin majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei, extinderea programului de reasigurare pentru riscul de catastrofă (măsură cu impact net asupra capitalurlor proprii estimat la 40 milioane de lei), garantarea/darea în plată a împrumuturilor intra-grup (măsură cu impact net estimat la 125 milioane de lei asupra activului net) și preluarea unui companii de asigurări de viață din Romnâia (operațiune cu un efect net pozitiv asupra lichidităților și capitalurilor proprii estimat la 118 milioane de lei).
„O altă măsură constă în stingerea amiabilă a litigiilor aferente contractelor de asigurare cu Romstrade (măsură cu un efect net asupra capitalurilor proprii de 151 milioane de lei)”, se mai arată în raportul anual al Astra.
La finele anului 2013, Tribunalul București a admis în parte cererea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) prin care a solicitat sechestru asigurător pe bunuri Astra până la concurența sumei de 93,9 milioane de lei.
În luna aprilie a acestui an, Curtea de Apel a respins apelul asigurătorului ca nefondat.
Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.
Creșterea capitalului social a fost inclusă în planul de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.
Planul de măsuri mai prevede, printre altele, soluționarea amiabilă a unui număr restrâns de litigii derivând din raporturi de asigurare, recuperarea în condițiile legii a unor împrumuturi acordate de societate, creșterea capacității tratatelor de reasigurare încheiate de societate pentru transferul riscurilor de natură catastrofală și fuziunea cu un alt asigurător din piață, potrivit datelor dintr-un comunicat al KPMG Advisory remis marți MEDIAFAX.
Acționarii Astra au aprobat, la 12 mai, delegarea către KPMG Advisory a atribuției de majorare capitalului companiei de asigurări cu 490 milioane lei.
La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al Astra cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul acționarilor societății.
„În prezent, se află în derulare prima operațiune de majorare a capitalului social cu 70 milioane de lei, în cadrul unei proceduri de subscriere care se adresează exclusiv acționarilor existenți ai societății, și ne bazăm pe suportul acestora pentru finalizarea cu succes a acestei operațiuni. În perioada imediat următoare, vom publica prospectul de emisiune proporționat al acestei emisiuni, în conformitate cu prevederile legislației pieței de capital, urmând ca după publicarea prospectului să înceapă să curgă termenul de 30 zile în care acționarii pot subscrie în cadrul acestei majorări, așteptarea fiind ca acest proces să se finalizeze înainte de sfârșitul lunii septembrie”, se mai spune în comunicatul transmis marți de KPMG Advisory.
Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,3% din capitalul social.
The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Compania este liderul pieței de asigurări din România după nivelul primelor subscrise în 2013.
Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurărilor.
Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, în scădere cu aproape 19% față de 2012, asigurătorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei în urmă cu un an.