Clienții unor bănci mici din România, printre care bănci cipriote și elene, au mutat depozitele la instituții de credit mai mari în ultimele 10 zile, considerându-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepreședinte, cu atribuții pe trezorerie și piețe de capital la Raiffeisen Bank.
„În ultimele 10 zile am văzut, și sunt sigur că și alte bănci de aici, depozite venind de la alte bănci, fie că sunt bănci cipriote sau grecești sau alte bănci. Mesajul pe care îl primim este că oamenii caută bănci sigure să își plaseze banii. Cred că numele jocului acum este «siguranța banilor tăi». Vrei să dormi bine noaptea. Este o chestiune de încredere. Atunci când vezi ce se întâmplă într-o țară precum Cipru, te gândești să îți muți banii unde ai o siguranță”, a declarat, joi, Stewart, la un seminar.
El a menționat că se referă strict la situația de pe piața bancară din România.
Declarația a fost făcută în contextul influenței pe care o are asupra României situația din Cipru, unde s-a discutat în ultimele zile taxarea depozitelor din bănci, măsura făcând parte dintr-un acord de ajutor financiar din partea guvernelor din zona euro, FMI și Banca Centrală Europeană.
Stewart a menționat că încrederea în sistemul bancar din România a crescut în ultimii 12 ani, de când el se află în România, și consideră că această evoluție a fost determinată de politicile Băncii Naționale a României.
Acordul inițial de bailout convenit în urmă cu 11 zile de Comisia Europeană și FMI cu Ciprul prevedea ca precondiție aplicarea unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru, la cote de 6,75% pentru sumele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru economiile care depășesc acest prag. Acordul nu a fost aprobat, însă, de Parlamentul din Cipru.
În aceste condiții, a fost convenit un nou acord pentru împrumuturi de 10 miliarde euro și care prevede pierderi pentru deponenții cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari două bănci ale țării. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar depozitele de la cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, vor înregistra pierderi în cadrul unui proces de restructurare.
Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca și în România și restul UE, în limita a 100.000 de euro, însă pentru sumele ce depășesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, în urma condițiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe.
Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat miercuri că populația din România ar trebui să constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichidități de peste 4,2 milioane de euro să le împartă în cele 42 de bănci din România și să investească diferența în piața de capital, la bursă sau în fonduri de investiții.
Întrebat dacă vor apărea efecte în piața internă după deciziile luate în Cipru și dacă populația ar trebui să se teamă în legătură cu siguranța plasamentelor din bănci, Lazea a arătat că există suficiente instituții de credit în România astfel încât populația să-și constituie depozite de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat.