Prima pagină » Economic » CLUJ. Cât de bine se trăiește în Cluj, „vedeta” economiei din nord-vestul României

CLUJ. Cât de bine se trăiește în Cluj, „vedeta” economiei din nord-vestul României

Județul Cluj s-a clasat pe locul cinci în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici relevanți.

Județul Cluj s-a clasat pe locul cinci în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici relevanți. 

Statisticile care au fost luate în calcul pentru realizarea topului au fost șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi din orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

Cu toate că a intrat în top trei în ceea ce privește nivelul salariilor, de circa 356 de euro net, suprafața spațiilor verzi din orașe (1.149 de hectare) și speranța de viață (74,8 ani), Clujul a fost depunctat la capitolul criminalitate.

În jur de 289 de persoane la 100.000 de locuitori au fost condamnate definitiv de către o instanță de judecată din județul Cluj, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, rata criminalității din Cluj este mai ridicată decât cea din județele precum Brăila sau Dolj, zone care au intrat adesea în atenția publică, în urma unor acte de violență.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Un alt indicator care a tras în jos scorul județului a fost produsul intern brut pe cap de locuitor. Contribuția locuitorilor din Cluj la economia locală este de circa 6.699 de euro, sub media națională de 6.826 de euro, în condițiile în care numeroase companii străine au ales să invetească în „vedeta” economică a regiunii de nord-vest a României.

Plecarea Nokia din parcul industrial Tetarom s-a resimțit la nivelul economiei județene, compania numărându-se printre cei mai mari angajatori din regiune. Peste 1.800 de clujeni au rămas fără locuri de muncă după plecarea producătorului finlandez de telefoane mobile.

Decizia Nokia de a renunța la fabrica de la Jucu a provocat efecte în lanț, numeroase alte companii din zonă fiind nevoite să-și reducă activitatea. În ciuda asigurărilor date de autoritățile locale și centrale, care au precizat că se află în discuții cu numeroși investitori interesați de parcul industrial din Cluj, sumele investite până la ora actuală nu compensează plecării Nokia.

Printre companiile cu contribuții semnificative la dezvoltarea economiei locale din Cluj se numără MOL România, cu afaceri de peste 740,2 milioane de euro în 2011, precum și producătorul de bere Ursus România, cu afaceri de 261,4 milioane de euro, potrivit celor mai recente bilanțuri făcute publice de Ministerul Finanțelor.

Citește și