Prima pagină » Economic » CNADNR anunță, la final de iarnă, contracte de deszăpezire de 16,3 milioane de euro. Beneficiarii, patru firme de casă ale politicienilor locali

CNADNR anunță, la final de iarnă, contracte de deszăpezire de 16,3 milioane de euro. Beneficiarii, patru firme de casă ale politicienilor locali

CNADNR anunță, la final de iarnă, contracte de deszăpezire de 16,3 milioane de euro. Beneficiarii, patru firme de casă ale politicienilor locali
EXCLUSIV

Chiar dacă iarna a trecut, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat recent încheierea unor acorduri- cadru pentru servicii de deszăpezire în valoare totală de peste 16,3 milioane de euro. 

Unul dintre acorduri are valoarea de 62,05 milioane lei (echivalentul a 13,78 milioane de euro) și se referă la întreținerea curentă pe timp de iarnă 2013-2015 a drumurilor și autostrăzilor din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri DRDP Constanța. Aici sunt incluse drumuri și autostrăzi din Secția de Drumuri Naționale (SDN) Constanța, SDN Brăila și SDN Tulcea, dar și centura Constanța.

Cele 13,78 milioane euro sunt „împărțiți”, între trei firme: Tancrad SRL, Teloxim Con SRL și Fincodrum SRL.

Un alt acord cadru, în valoare de 11,59 milioane de lei (2,57 milioane euro), pentru deszăpezirea SDN Slobozia a fost încheiat de CNADNR cu Oyl Company Holding AG SRL.

Pentru acordurile cadru, CNADNR a organizat licitații deschise, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, potrivit datelor din SEAP. Cu o excepție, firmele câștigătoare au fost singurele care au depus ofertele declarate admise de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

Astfel, contractul cadru de 12,62 milioane de lei (2,8 milioane euro) fără TVA a fost câștigat de SC Tancrad SRL din Galați. Firma a obținut mai multe contracte de-a lungul anilor, fiind susținută de liderul PDS Gheorghe Bunea Stanciu, după cum a scris recent gândul.

Reprezentanții firmelor câștigătoare nu au oferit detalii despre contractele de deszăpezire încheiate recent cu CNADNR.

„Domnul director este plecat din localitate până săptămâna viitoare. Lăsați-ne un număr de telefon și dacă e nevoie, vă contactăm”, ni s-a spus după ce am sunat la Tancrad SRL. Până la publicarea articolului, reprezentanții Tancrad nu au transmis detalii despre contractul de deszăpezire parafat recent de CNADNR.

Un alt acord cadru, în valoare de 21,36 milioane de lei (4,74 milioane euro) fără TVA, a fost acordat firmei Teloxim Con SRL din București. Firma a fost singura care a depus ofertă la CNADNR pentru lotul Ct1 SDN Constanța, oferta ei fiind declarată admisibilă.

Aceeași firmă, Teloxim Con SRL, a mai obținut și acordul cadrul pentru întreținerea pe timp de iarnă în perioada 2013-2015 a drumurilor naționale și autostrăzilor din DRDP Constanța Lot Ct3 SDN Tulcea. Valoarea acordului este de 14,32 milioane de lei fără TVA (3,18 milioane euro).

Gândul a scris recent că Teloxim Con (București) a avut mai multe contracte de deszăpezire și în iarna care tocmai a trecut. Firma este controlată de omul de afaceri Theodor Berna, patronul uneia dintre cele mai mari firme de asfaltări din România, Tehnologica Radion, care a prosperat sub guvernarea PDL – doar în perioada 2009-2010, a pus mâna pe contracte cu statul de 386 de milioane de euro, conform ZF. De altfel, Berna ar fi fost consilierul lui Traian Băsescu, pe când președintele era primar al Capitalei. 

Cele două contracte încheiate în ianuarie de CNADNR cu Teloxim Con au o valoare totală de 7,92 milioane euro.

Nici reprezentanții Teloxim Con nu au răspuns, până la publicarea articolului, la solicitatea gândul de a furniza detalii despre cele două contracte menționate.

Un alt contract, de 13,73 milioane de lei fără TVA ( 3,05 milioane  euro) a semnat recent cu CNADNR și firma Fincodrum din Brașov, care a fost singura care a trimis oferta la CNADNR pentru deszăpezirea drumurilor din SDN Constanța. Contractul este pentru curățarea de zăpada a drumurilor și autostrăzilor de pe lot Ct4 A2-A4 SDN Constanța în iernile 2013-2015.

Gândul a scris recent că Fincodrum este deținută de Ioan Drăgoi și de Argentina Minerva Băiculescu, fiind supusă unor executări silite. De altfel, firma s-a închis pe când activa în Nehoiu, Buzău, și s-a mutat în Brașov. Fincodrum și Argentina Băiculescu au preluat acțiunile majoritare la Grup Arcons, firmă a Ministerului Transporturilor, pe vremea guvernării PDL. Grup Arcons provine din reorganizarea unei firme de stat din Brașov – Conas, fosta Administrație regională a drumurilor din Brașov.

Firma Oyl Company Holding AG, din Slobozia, a fost singura care a trimis oferta la CNADNR, care fost declarată și admisibilă.

Pe lângă contractul de 11,59 milioane de lei (2,57 milioane euro) pentru SDN Slobozia, gândul a scris că Oyl Company Holding AG a câștigat și contractul de deszăpezirea de 7,42 milioane lei (aprox. 1,65 milioane euro), pentru perioada 2013-2014, pe varianta C3A Fetești, DN 2A, 2C, 21, 21A, 3A, 3B. Firma este patronată de Corneliu Dragomir și soția sa, Cleopatra Dragomir, oameni de afaceri cu mai multe investiții în Slobozia.

Citește și