CNSP selectează, ANAF controlează. Președintele Fiscului a semnat ACORDUL
Analiza de risc, care are ca scop determinarea sectoarelor și societăților unde există riscuri fiscale potențiale, va fi realizată de ANAF în funcție de indicatorii din bazele de date ale organului fiscal și indicatorii statistici trimiși de CNSP.
CNSP va comunica lunar conducerii ANAF situația domeniilor și a societăților comerciale cu grad ridicat de risc de evaziune fiscală.
ANAF va transmite CNSP informații cu privire la efectele obținute în privința reducerii evaziunii fiscale, în urma contralelor efectuate. Cele două instituții își propun să aibă inițiative legislative în domeniu și vor constitui grupuri de lucru comune.
Documentul semnat de cele două entități invocă necesitatea eficientizării activității de verificare și control, prin verificarea doar a contribuabililor cu risc fiscal ridicat, precum și nevoia elaborării unei metodologii complexe de evaluare unitară a riscurilor.
Acordul precizează că ponderea „economiei neobservate” în PIB a crescut la 22,8% în 2016, de la 20,5% în 2015, continuând să se mențină la pestee 21% în 2017 și 2018. Aproximativ 160 – 180 de miliarde de lei reprezintă valoarea brută nefiscalizată, ceea ce înseamnă peste 50 de miliarde de lei mai puțin la bugetul consolidat, arată acordul.
Acordul este semnat de noul președinte ANAF, Mihaela Triculescu, și de președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.