Prima pagină » Economic » Codașii Europei, din nou. România a avut cea mai REDUSĂ cantitate de deșeuri electrice colectate, din UE

Codașii Europei, din nou. România a avut cea mai REDUSĂ cantitate de deșeuri electrice colectate, din UE

Codașii Europei, din nou. România a avut cea mai REDUSĂ cantitate de deșeuri electrice colectate, din UE
România a înregistrat cea mai redusă cantitate de deșeuri de echipamente electrice și electronice colectate, de doar 1,6 kg pe cap de locuitor, pe baza unor date din 2014 publicate de Eurostat.

Cea mai mare cantitate de deșeuri colectată, din istoria recentă a țării, nu depășește cantitatea de 2 kg pe cap de locuitor (1,9 kg în anul 2009).

În plus, autoritatea estimează cantități de 1,59 kg, respectiv 1,57 kg, în privința deșeurilor colectate în anii 2015 și 2016, în România.

Cea mai mare cantitate de deșeuri colectată în 2016, a fost de 19,6 kg pe locuitor, înregistrată în Norvegia, urmată de Suedia, cu 16,5 kg și Marea Britanie, cu 14,6 kg. Valori scăzute în privința colectării deșeurilor s-au remarcat și în Letonia, Cipru și Malta, în cazul cărora cantitățile au variat între 2,5 kg și 3,9 kg.

Variația sumelor colectate reflectă fie diferențele dintre nivelurile de consum ale bunurilor electrice și electronice, fie diferitele niveluri de performanță ale schemelor existente pentru colectarea deșeurilor.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă un amestec complex de materiale și componente care pot provoca probleme majore asupra mediului și a sănătății, dacă nu sunt gestionate corespunzător. La nivelul UE, se estimează că 8,9 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost colectate pe cap de locuitor în 2016, o creștere de 25% în ultimii cinci ani, începând cu 2011.

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deșeurilor electrice și electronice colectate în 2016 este constituit din aparate de uz casnic mari. Acestea au fost urmate de echipamente IT și de telecomunicații (14,8%), echipamente de consum/ panouri fotovoltaice (13,5%) și aparate de uz casnic mici (9,0%). Restul de 7,2% din deșeurile de echipamente electrice și electronice includ unelte electrice, de iluminat, jucării și echipamente sportive.

Foto: Pixabay

Citește și