Coface estimează o creștere economică de cel mult 1% în acest an și menține la „B” ratingul României
Coface estimează pentru acest an o creștere economică de maxim 1%, într-un scenariu de bază, proiecție mai puțin optimistă decât cele ale Guvernului și instituțiilor financiare internaționale, și menține ratingul României la nivelul „B”, printre cele mai reduse din Europa Centrală, informează Mediafax.
„Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condițiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene și o contribuție mai puternicã decât cea estimată a producției
agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor și a producției industriale cumulate cu o evoluție timidă a cererii interne completeazã imaginea unei
economii care va avansa sub potențial în următorii doi ani”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.
Pentru anul trecut Coface estimează un avans al PIB de maxim 0,5%.
Compania anticipează pentru acest an un deficit comercial în creștere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.
„Gradul ridicat de concentrare al investițiilor străine dinspre zona euro și sursele de finanțare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanței de plăți”, avertizează Coface.
În ceea ce privește politica monetară, Coface notează că inflația anuală are o evoluție fluctuantă sub influența unor factori care nu pot fi controlați prin politica monetară. Inflația anuală la sfârșitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârșitul anului a fost de 4,95%.
Având în vedere evoluția principalilor indicatori macroeconomici Coface a menținut ratingul României la nivelul „B”, printre cele mai scăzute din Europa Centrală și de Est, alături de cel din Croația și Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv „C”.
„Calificativul de risc de țară (ianuarie 2013) B – clasă de risc care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților deja sărac”, se arată într-un comunicat al Coface.
Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuțiilor cu FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut și creșterea economică pentru acest an, comparativ cu declarațiile oficiale anterioare, noua țintă pentru avansul PIB fiind în prezent de 1,6%, față de „abordarea prudentă” de 1,8% din urmă cu zece zile.
Coface estimează, de asemenea, un curs de 4,5-4,55 lei/euro pentru acest an, o presiune importantă venind din faptul că România va trebui să ramburseze în 2013 o parte din împrumuturile de la instituțiile financiare internaționale.
„Investițiile străine, scăderea temperată a expunerii băncilor străine pe piața locală, vârful de rambursare a împrumuturilor de la instituțiilor financiare internaționale, probabil 4,5 miliarde de euro în 2013 și alte 4,5 miliarde de euro în 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimăm că în acest an cursul va fluctua între 4,5-4,55 lei pe un euro”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Constantin Coman, country manager Coface.
Totodată, compania estimează o inflație de 5% în primul semestru din 2013 și de 4,3% la finele anului. Rata inflației a fost la sfârșitului anului trecut de 4,95%.