Coface: România, primul loc în Europa Centrală după numărul de insolvențe

Coface: România, primul loc în Europa Centrală după numărul de insolvențe
Publicat: 29/05/2013, 18:24
Actualizat: 21/08/2014, 23:45

Numărul insolvențelor va crește în acest an cu 10%, ritm înregistrat și anul trecut, când 23.665 de firme au intrat în incapacitate de plată, România raportând astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrală, potrivit unui studiu al Coface.

În total, în Europa Centrală au fost înregistrate anul trecut 72.630 de insolvențe, în creștere cu 3,5% față de 2011, cele mai multe în România și în Ungaria (22.840). În Bulgaria, 1.339 de firme au intrat în incapacitate de plată, în creștere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, în Polonia au fost raportate 877 de insolvențe, cu 21,3% mai multe față de 2011.

Doar în Serbia, Ucraina, Estonia și Letonia au fost consemnate scăderi ale numărului de firme care au ajuns în situația de a nu-și mai putea plăti datoriile.

În același timp, România ocupă locul secund în Europa Centrală în funcție de rata insolvențelor, cu un procent de 5,67% din numărul total de firme active, respectiv 417.582. Prima poziție este adjudecată de Serbia, unde ponderea insolvențelor în total număr de firme active este de 7,93%.

„În România sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanțare și a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la șocurile interne sau externe și al presiunii pentru creșterea lichidităților”, se arată în studiu.

Pentru 2013, Coface estimează înrăutățirea situației la nivelul regiunii analizate, astfel că numărul insolvențelor vor crește în majoritatea țărilor din regiunea central și est europeană.

„În Polonia în 2013 sunt așteptate efectele crizei globale. Acestea își vor face simțite prezența într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvențe. De asemenea, în Bulgaria, unde insolvența aproape s-a triplat în 2011-2012, este așteptată o nouă creștere, iar în țări precum Ungaria, o creștere a numărului de proceduri de insolvență în 2013 nu poate fi exclusă. În România, numărul insolvențelor va urma același ritm de +10% în 2013”, prognozează sursa citată.

Specialiștii Coface menționează că în special vor intra în insolvență companii medii și mari, astfel că nici numărul nu mai este relevant, ci ordinul de mărime și impactul în economie.

„Zona central est-europeană suferă de la începutul anului 2013 prin prisma evoluției insolvențelor și numărului de incidente de plată, astfel că este nevoie mai mult ca oricând ca firmele să caute soluții de management al riscului de credit și să-și protejeze business-ul pentru a putea supraviețui într-un context european din ce în ce mai nesigur. Prognozele noastre în privința riscului de credit este că acesta s-a înrăutățit în 2013 și această perspectivă se va menține și în perioada următoare”, a declarat Contantin Coman, country manager Coface România.

Cel mai afectat sector în 2012 din zona analizată a fost cel al construcțiilor, companiile având de suferit din cauza programelor de austeritate și a lipsei investițiilor în locuințele private. Cu probleme similare s-au confruntat și industria manufacturieră, comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata și distribuție. Acesta din urmă experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale șomajului și scăderea cheltuielilor gospodăriilor.

La polul opus, telecomunicațiile, educația și sănătatea au fost cele mai puțin afectate sectoare, înregistrand cele mai mici rate ale insolvențelor în 2012.

Situația din România este similară cu cea din Europa Centrală.

Coface menționează că datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate în totalitate din cauza legislației diferite pentru fiecare țară în parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolvenței similară standardelor europene, în timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au în continuare nevoie de reforme.

În România, în primele patru luni au intrat în insolvență aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe față de aceeași perioadă din 2012.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță