Cofinanțarea proiectelor din fonduri UE va reveni la de la 5% la 15%, de la finele lunii martie, atunci când expiră acordul cu Comisia Europeană, care formal nu îl va prelungi până în iunie, așa cum a acceptat Fondul Monetar Internațional, a declarat șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, informează Mediafax.
„Cofinanțarea va urca de la 5 la 15% la finele lunii martie, cânde expiră acordul cu Comisia Europeană”, a spus de Vrijer, răspunzând la o întrebare.
Pe parcursul acordului cu Comisia Europeană, România a beneficiat de o derogare, obținută de fosta guvernare, care permitea ca proiectele publice finanțate din fonduri UE să fie cofinanțate în proporție de 5%, și nu 15%, cum este stabilit în mod uzual.
Guvernul a solicitat FMI prelungirea cu trei luni a înțelegerii care expira în martie și s-a angajat să ia măsuri de recuperare a întârzierilor în privatizare și reforme structurale, dar CE a decis să închidă formal acordul în martie, așa cum era stabilit, dar să participe la următoarea evaluare.
De Vrijer a declarat că un nou acord cu FMI nu se va putea încheia fără a fi semnată și o înțelegere cu Comisia Euroepeană, întrucât România este parte a Uniunii Europene.
Șeful misiunii FMI a precizat că este încă posibil să se încheie o nouă înțelegere, mai ales în funcție de cum se va finaliza actualul acord, dar și în funcție de angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale și de a menține o politică fiscală prudentă.
Rata de absorbție reală a fondurilor structurale și de coeziune, raportată la plățile efectuate de Comisia Europeană, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.
Raportat la declarațiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea română, rata de absorbție la sfârșitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).
Plățile în lei către beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adică 21,85% din totalul alocării UE pentru intervalul 2007-2013.
Totodată, numărul proiectelor cu fonduri europene aprobate spre finanțare era la finalul anului 2012 de 9.222 cu o valoare totală de 109,656 miliarde lei, totalul contribuției UE aferente derulării acestora raportat la alocarea 2007-2013 fiind de 77,58%.