În cadrul unei întâlniri recente organizate la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), reprezentanții principalelor asociații ale operatorilor economici din industria de panificație, ROMPAN și ANAMOB, au discutat despre clarificarea modului de respectare a reglementărilor legale europene care guvernează produsele de panificație și patiserie.
„Discuţiile s-au axat pe consilierea operatorilor economici din acest sector şi pe clarificarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile, în special Regulamentele UE nr. 1169/2011 şi nr. 1129/2011, referitoare la produsele de panificaţie şi patiserie comercializate”
Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanța respectării legislației nu doar pentru protejarea consumatorilor, dar și pentru consolidarea încrederii în industria alimentară din România. În plus, oficialul ANPC a asigurat că instituția va continua să ofere suport și consiliere, dar și să monitorizeze constant respectarea normelor legale în vigoare.
„Respectarea legislaţiei este esenţială nu doar pentru protecţia consumatorilor, ci şi pentru consolidarea încrederii în industria alimentară din România. Vom continua să oferim suport şi consiliere operatorilor economici, dar şi să monitorizăm atent respectarea normelor în vigoare”, a scris Sebastian Hotca pe pagina sa de Facebook.
Această întâlnire face parte dintr-o serie de măsuri luate de ANPC pentru a sprijini operatorii economici din sectorul alimentar, în vederea îmbunătățirii transparenței și a respectării drepturilor consumatorilor. Colaborarea între ANPC și asociațiile de profil este un pas important în direcția unei piețe de consum mai sigure și mai reglementate.
Informațiile obligatorii pentru produsele alimentare preambalate
Pentru produsele alimentare preambalate, legislația europeană impune furnizarea unor informații esențiale pe ambalaj, pentru a asigura protecția consumatorilor și transparența. Acestea includ:
- Denumirea produsului
- Lista ingredientelor, inclusiv aditivii
- Informații despre alergeni
- Cantitatea anumitor ingrediente
- Data de valabilitate (cel mai bine de consumat / termenul limită)
- Țara de origine, dacă este necesar pentru claritatea consumatorilor
- Numele și adresa operatorului economic din UE sau importatorului
- Cantitatea netă
- Condiții speciale de depozitare și utilizare
- Instrucțiuni de utilizare, dacă este cazul
- Nivelul de alcool pentru băuturi (peste 1.2%)
- Declarația nutrițională
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: ANPC a ÎNCHIS 13 supermarketuri din Capitală pentru că vindeau tutun minorilor. Amenzi în valoare totală de 146.000 de lei