Comisarul Dacian Cioloș, despre potențialul neexploatat al agriculturii românești: Uitați-vă cum fac olandezii

Publicat: 22 10. 2014, 18:05
Actualizat: 21 03. 2019, 11:41

Producția agroalimentară și industria alimentară au o contribuție mai semnificativă la formarea PIB-ului decât o are producția de materie primă, spune Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură aflat la final de mandat.

„Agricultura în România înseamnă 5% din produsul intern brut pentru circa 30% populația activă ocupată. La acest 5% din PIB pentru agricultură producție materie primă se adaugă circa 6-7% contribuție la PIB din sectorul agroalimentar sau industria alimentară, deci 7% contribuție la PIB pentru 2,3% din populația activă”, a arătat Cioloș în cadrul unei dezbateri organizate de portalul Cursdeguvernare.ro și Camera de Comerț și Industrie a României.

Fostul comisar european pentru Agricultură a dat exemplul Olandei, al doilea cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume, după Statele Unite. La fel cum Olanda este ajutată de portul Rotterdam, la fel și România se bucură de un port maritim foarte tranzitat. Recent, portul Constanța a devenit cel mai mare terminal de cereale din Europa.

„Vă dau exemplul Olandei, care nici măcar nu se află printre primele zece state membre ale Uniunii Europene ca și potențial agricol, dar Olanda este al doilea exportator de produse agroalimentare din lume după SUA. Olanda exportă mai mult decât Franța, Germania, Italia, Spania produse agroalimentare și asta arată că, chiar și cu un potențial agricol redus, atunci când îl folosești inteligent și cu tehnologie se poate face valoare adăugată enormă pentru că cererea de produse alimentare pe piața mondială este în creștere, ca și cerere cantitativă. Dar asta presupune să fii și competitiv ca să poți să vinzi pe piața mondială”, a subliniat Cioloș.

În opinia sa, România a început să valorifice în ultimul deceniu potențialul agricol, dat de suprafața agricolă foarte mare, a cincea ca mărime la nivel european, însă mai are de recuperat pe partea de procesare.

„După părerea mea potențialul de creștere este cel mai mare pe partea de procesare pentru că UE, fiind prim exportator de produse agroalimentare din lume, este în această poziție în primul rând prin exportul de produse procesate și nu de materie primă, așa cum se întâmplă cu Statele Unite, de exemplu”, a arătat Cioloș.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a precizat la rândul său că România are nevoie să exporte produse cu o valoare adăugată mai mare.

„Avem pentru prima dată după mulți ani o balanță comercială excedentară, datorită exportului de cereale pentru că exportăm cereale destul de mult, însă importăm în continuare foarte produse prelucrate, agroalimentare. Nu am reușit să facem pasul pe lanțul valoric (…) astfel încât să exportăm produse cu valoare adăugată mai mare. Suntem incapabili să fim exportatori net și pe zona de produse agroalimentare prelucrate”, a spus Dumitru.