Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, Tonio Borg, a salutat, vineri, rezultatele anchetei desfășurate de autoritățile franceze în cazul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate ce ar fi trebuit să conțină carne de vită.
„Salut anunțul autorităților franceze că au identificat și suspendat o companie care a știut că vinde carne de cal drept vită. Acesta este într-adevăr un mare pas înainte în investigația care a mobilizat autoritățile competente privind alimentația și protecția consumatorului din UE și statele membre deja de o săptămână. Scopul investigației rămâne să fie stabilit dar aceste constatări ilustrează faptul că trasabilitatea produselor alimentare în UE funcționează”, a declarat comisarul european într-un comunicat publicat pe site-ul CE.
Rezultatele anchetei efectuate de autoritățile franceze au arătat că firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greșite a cărnii de cal. „Spanghero este vinovată de înșelătorie economică și va exista o acțiune în justiție”, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecția consumatorului. „Compania știa că revindea carne de cal etichetată drept vită”, a spus Hamon.
Comisarul a precizat că planul Comisiei Europene prin care se recomandă tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse etichetate ca fiind din carne de vită va fi prezentat vineri în cadrul Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animală.
„Astăzi (vineri, n.red.), la reuniunea extraordinară a Comitetului Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animală (SCoFCAH), organizat de serviciile mele, experți din statele membre vor examina Planul coordonat I înaintat miercuri miniștrilor UE în care am cerut intensificarea testelor ADN și de fenilbutazonă în UE”, a explicat comisarul european.
„Consumatorii trebuie asigurați că va fi făcut totul la nivelul UE pentru restaurarea, cât mai repede posibil, a încrederii în produsele de pe piețele noastre”, a conchis el.