Comisia Europeană a aprobat preluarea Enel de către grecii de la Public Power Corporation. Ce se întâmplă cu clienții companiei
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, dobândirea controlului exclusiv al operațiunilor Enel S.p.A. din Italia în România („Enel România”) de către Public Power Corporation S.A. („PPC”) din Grecia.
Enel România este activă în producerea, distribuția și furnizarea de energie electrică, precum și în furnizarea de gaze naturale în România și furnizarea de servicii conexe. PPC este activă în producerea, furnizarea și distribuția de energie electrică, în principal în Grecia.
Comisia a concluzionat că achiziția propusă nu ar ridica probleme de concurență, având în vedere absența suprapunerilor între activitățile companiilor, se arată într-un comunicat al Executivului european, emis vineri. Tranzacția a fost examinată în cadrul procedurii simplificate de revizuire a fuziunilor.
Vânzarea Enel
Enel a vândut activele deținute în România companiei Public Power Corporation S.A. (PPC), în schimbul a 1,26 miliarde de euro.
După această tranzacție, mii de români se întreabă ce vor face și dacă contractul semnat cu Enel va suferi modificări. Compania italiană vine cu precizări, pentru a-și liniști clienții.
”Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, precizează Enel.
Mai mult decât atât, deși activele au fost vândute companiei grecești, clientul are în continuare drepturi, iar schimbarea nu îl afectează. Așadar, furnizorul are obligația să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare. De asemenea, clientul are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică.
Planurile grecilor
PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. „Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, se arată în declarația transmisă de PPC.
Odată cu finalizarea achiziției, Grupul PPC va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est.