Comisia Europeană a inițiat, luni, o nouă procedură de investigare a platformei TikTok, în virtutea Legii Serviciilor Digitale, și intenționează să suspende programul aplicației de recompensare în spațiul Uniunii Europene.
”Astăzi, Comisia Europeană a lansat a doua procedură formală împotriva TikTok în virtutea Legii Serviciilor Digitale. Procedura are rolul de a evalua dacă platforma a încălcat reglementările în momentul lansării serviciului TikTok Lite în Franța și Spania. În virtutea reglementărilor, Platformele Online Foarte Mari (VLOP) sunt obligate să prezinte rapoarte de evaluare, inclusiv acțiuni de atenuare a riscurilor sistemice, înainte de a lansa noi funcționalități care riscă să aibă impact sistemic semnificativ”, anunță instituția.
Comisia Europeană este ”preocupată” de ”Programul privind funcțiile și recompensele” aplicației TikTok Lite. Aplicația, care permite vizualizarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor de conținut și invitarea prietenilor pe platformă, ”a fost lansată fără evaluarea în prealabil a riscurilor”, în special a celor legate de ”efectele dependente”, și fără măsuri de atenuare a riscurilor, potrivit Comisiei Europene, care avertizează că există preocupări speciale privind copiii, dat fiind că TikTok nu verifică vârsta utilizatorilor.
Platforma TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, trebuie să răspundă până pe 23 aprilie raportului privind evaluarea riscurilor, iar până pe 3 mai va trebui să furnizeze alte informații solicitate.
”Comisia Europeană este preocupată că TikTok nu a furnizat un raport privind evaluarea riscurilor asociate aplicației TikTok Lite, mai ales referitor la programul de recompensare prin care utilizatorii pot obține puncte prin aprecierea conținutului sau prin invitarea prietenilor pe TikTok. În virtutea Legii Serviciilor Digitale, platformele online au responsabilitatea de a evalua și de a aborda riscurile cu care se confruntă utilizatorii”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri Digitale.
Foto: Profimedia
Citește și: