Comisia Europeană (CE) a înrăutățit prognoza de variație a Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru anul viitor la plus 2,5%, față de estimarea de 2,7% înaintată în toamnă, principalul motor de creștere urmând să fie cererea internă, în timp ce exporturile nete vor avea un aport negativ, scrie Mediafax.
În privința anului în curs, CE a modificat prognoza de creștere economică de la 2,2% la 1,6%, estimarea fiind astfel adusă în linie cu cea înaintată de Fondul Monetar Internațional (FMI) și cu cea pe care este fundamentat bugetul pe 2013.
Exporturile vor contribui negativ la creșterea economică din acest an, din cauza înrăutățirii condițiilor economice de pe principalele piețe de export și creșterii importurilor, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de CE.
În privința cererii interne, investițiile vor avea cel mai important aport pozitiv la creștere, deși contribuția acestui indicator va încetini în comparație cu anul trecut din cauza activității economice sub așteptări din celelalte țări ale Uniunii Europene.
Evoluția consumului privat ar urma să accelereze, însă ar putea fi încetinită de situația financiară dificilă a gospodăriilor și de accesul limitat la creditele de consum.
Spre deosebire de perioada 2010-2012, consumul guvernamental ar putea aduce o contribuție marginal pozitivă la creșterea economică, în urma majorării salariilor din sectorul bugetar, se spune în raport.
În 2014, creșterea economică a României va avea o compoziție similară anului curent, cu cererea internă ca principal motor de dezvoltare, o contribuție semnificativă a investițiilor și un aport negativ din partea exporturilor nete, însă mai slab decât în 2013.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% anul trecut.
În ceea ce privește evoluția economiilor statelor din zona euro, experții CE prognozează pentru 2013 o contracție de 0,3% din PIB la nivelul blocului monetar.