Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza de creștere economică a României

Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza de creștere economică a României
Publicat: 04/11/2014, 16:48

În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creștere economică de 2,5% pentru acest an.

Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. Proiecția FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creștere de 2,7%.

„Ritmul creșterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost sprijinită de consumul privat și exporturile nete, în timp ce investițiile au continuat să contribuie negativ la creșterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%”, se arată în raportul Comisiei publicat luni.

Și prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, față de proiecția de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Comisia notează că îmbunătățirea încrederii consumatorilor și creșterea veniturilor populației vor sta la baza creșterii consumului în cea de a doua jumătate a acestui an. De asemenea, investițiile sunt estimate să revină pe un trend pozitiv atât în sectorul privat, cât și în cel public.

Raportul menționează că rata inflației a revenit pe creștere ușoară în ultimele luni, după ce în iunie a scăzut la un minim record de 0,66% (indicele armonizat al prețurilor de consum a fost de 0,9%), în principal ca urmare a șocurilor asupra factorilor de ofertă generate de reducerea TVA la pâine, aprecierea leului și inflației scăzute din zona euro.

„Inflația medie anuală este estimată la 1,5% în 2014, în scădere față de proiecția din primăvară (de 2,5% – n.r.), pe fondul unui an agricol bun, al întârzierilor din programul de liberalizare al prețurilor la gazele naturale, al scăderii prețurilor pe piața internațională a energiei și a așteptărilor inflaționiste în scădere”, potrivit raportului.

Pentru 2015 și 2016, Comisia anticipează o inflație medie anuală de 2,1%, respectiv 2,7%, ca urmare a revenirii cererii interne, a efectelor de bază generate de prețurile mici la alimente din acest an și a continuării procesului de convergență a prețurilor de pe piața locală cu cele din UE.

Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care își va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflației scăzute și al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.

De asemenea, creditarea este estimată să își revină ușor în 2015, după doi ani de scădere, ca urmare a creșterii numărului de împrumuturi în monedă locală, a înlesnirii condițiilor de creditare și a încetinirii procesului de dezintermediere bancară.

Contribuția pozitivă a exporturilor este estimată să scadă în a doua jumătate a anului 2014 și să devină negativă în 2015-2016, din cauza creșterii importurilor într-un ritm mai alert față de exporturi, se arată în raportul Comisiei, care notează că exporturile își vor continua avansul, în ciuda slabei activități din zona euro.

„Îmbunătățirea încrederii investitorilor în economie, alături de introducerea, în iulie 2014, a unei scutiri pe profitul reinvestit și de reducerea, începând cu 1 octombrie, a contribuției pentru asigurările sociale, sunt așteptate să genereze resurse suplimentare pentru creșterea investițiilor companiilor”, potrivit raportului.

Printre factorii care pot influența negativ economia României în 2015 se numără accelerarea peste așteptări a procesului de dezintermediere, atât din partea gospodăriilor, cât și a instituțiilor financiare, precum și escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune, care ar putea afecta încrederea investitorilor.

De cealaltă parte, Comisia menționează efectul pozitiv creat de creșterea investițiilor, pe fondul unei mai bune absorpții a fondurilor UE, și de avansul cererii interne ca urmare a unor potențiale derapaje fiscale generate de alegerile prezidențiale din acest an.
Pentru 2016, Comisia anticipează o creștere economică în România de 2,8%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Doi deţinuţi au dat BAC-ul din spatele gratiilor, în Baia Mare. Unul dintre ei a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×