Prima pagină » Economic » Comisia Europeană: Amânarea implementării accizei majorate la carburanți, acoperită prin înghețarea unor cheltuieli

Comisia Europeană: Amânarea implementării accizei majorate la carburanți, acoperită prin înghețarea unor cheltuieli

Comisia Europeană: Amânarea implementării accizei majorate la carburanți, acoperită prin înghețarea unor cheltuieli
Autoritățile și echipele de experți ale FMI și CE au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuțiile privind prima și a doua evaluare a programului economic, amânarea implementării accizei majorate la carburanți urmând să fie acoperită prin înghețarea unor cheltuieli ale statului, potrivit CE.

Autoritățile și echipele de experți ale FMI și CE au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuțiile privind prima și a doua evaluare a programului economic, amânarea implementării accizei majorate la carburanți urmând să fie acoperită prin înghețarea unor cheltuieli ale statului, potrivit CE.

Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale notează că majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost îndeplinite, conform unui comunicat publicat marți de Comisia Europeană.

„S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămâne, în linii mari, în direcția cea bună. Majoritatea criteriilor de performanță stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite”, se arată în declarația de la finalul vizitei.

Problema accizei majorate la carburanți, care a generat tensiuni politice și a condus la amânarea încheierii primei evaluări a acordului, a fost depășită pentru moment.

„Amânarea pentru încă o perioadă a implementării accizelor la carburanți va fi compensată prin înghețări pe partea de cheltuieli”, se spune în comunicatul CE.

Echipele Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene s-au aflat la București în perioada 21 ianuarie – 4 februarie pentru discuții privind prima și a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că acciza de 7 eurocenți va fi introdusă din aprilie la benzină și motorină, iar președintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operațional, deoarece memorandumul nu va include această măsură.

Totodată, primul ministru a precizat că în funcție de încasările din primele șase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.

Instituțiile financiare internaționale și guvernul mizează pe o creștere de 2,2% a Produsului Intern Brut în acest an, după un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal producției industriale și recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marți de CE.

Pentru acest an este așteptată consolidarea cererii interne, pe fondul sprijinului acordat prin politici publice, dar și ca urmare a unei mai bune absorbții a fondurilor UE, combinate cu o creștere a încrederii, se spune în comunicat.

Inflația va continua să scadă în prima jumătate a acestui an și va reveni în semestrul al doilea spre partea superioară a intervalului țintit de BNR, anticipează experții.

Totodată, deficitul de cont curent ar urma să fie menținut între 1-1,5% din PIB, „contribuind astfel la poziția externă puternică a României, care a ajutat țara să depășească recentele presiuni din piețele emergente”, notează CE.

Pe partea fiscală, deficitul bugetar țintit pentru acest an este de 2,2% din PIB.

Autoritățile intenționează continuarea ajustării fiscale și anul viitor, pentru a îndeplini obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1% din PIB, și pentru a permite în același timp noi creșteri ale cofinanțărilor pentru proiecte sprijinite de UE.

Cererea internă ar urma să fie sprijinită și de „o revenire modestă” a creditării în lei, datorată scăderii dobânzilor în contextul unei politici monetare relaxate, în combinație cu programele guvernamentale de garantare, anticipează experții FMI și CE.

Echipele instituțiilor financiare internaționale au remarcat o încetinire a progreselor în ceea ce privește reducerea arieratelor companiilor de stat, însă precizează că au fost demarate acțiuni corective, care includ transferuri bugetare și măsuri de restructurare.

FMI și CE așteaptă prezentarea unui plan de acțiune pentru reducerea sustenabilă a arieratelor pe termen mediu.

Discuțiile nu au adus noutăți în ceea ce privește privatizările parțiale ale companiilor de stat prin listarea la bursă, care se desfășoară conform planului convenit anterior. De asemenea, reforma cadrului de reglementare din energie și transporturi va continua, ca și procesul de dereglementare a prețurilor la gaze naturale și energie electrică, conform cu foile de parcurs convenite, se spune în comunicat.

Autor