Comisia Europeană a aprobat, miercuri, prelungirea, cu unele modificări, în virtutea reglementărilor Uniunii Europene privind subvențiile, a unui program al României de susținere a producției de electricitate și căldură prin instalații de co-generare.
”Comisia Europeană a aprobat, în virtutea reglementărilor UE privind ajutoarele de stat, prelungirea și modificarea unei scheme a României de susținere a producției de electricitate și căldură prin instalații foarte eficiente de co-generare conectate la rețelele districtuale de încălzire din România”, anunță Comisia Europeană.
Programul a fost aprobat inițial de România în septembrie 2022 și urmează să expire pe 30 iunie 2024. Obiectivul este promovarea construcției de uzine noi, foarte eficiente, de co-generare.
România a informat Comisia Europeană despre intenția de a prelungi măsurile până pe 31 iulie 2028 și de a suplimenta bugetul cu 362 de milioane de euro, până la nivelul de 752 de milioane de euro. Programul susține creșterea capacității de co-generare cu cel puțin 200 de megawați.
”Comisia Europeană a evaluat schema în virtutea reglementărilor UE privind ajutoarele de stat, în special în virtutea Articolului 107 (3)(c) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene și a Normelor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie. Comisia Europeană a stabilit că programul modificat este proporționat și că orice impact negativ asupra competiției și comerțului în spațiul UE va fi limitat. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat amendamentul în virtutea reglementărilor privind ajutoarele de stat”, subliniază instituția.
Versiunea non-confidențială a deciziei va fi disponibilă în Registrul privind ajutoarele de stat.
Foto: Profimedia
Citește și:
Nicolae Ciucă: PNL susține nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru candidatura la un nou mandat