Comisia Europeană a aprobat joi, în virtutea reglementărilor Uniunii Europene privind subvențiile, un program în valoare de 126 de milioane de euro propus de România pentru stimularea investițiilor în infrastructura portuară, în scopul facilitării traficului de mărfuri în relația cu Ucraina.
”Programul va facilita fluxul comercial spre și dinspre Ucraina, în conformitate cu obiectivele planului de acțiune al UE pentru funcționarea culoarelor de solidaritate”, anunță Comisia Europeană.
Guvernul de la București a informat Comisia Europeană despre planurile de susținere a companiilor active în anumite porturi din România prin dezvoltarea spațiilor de transport și stocare a mărfurilor care au trasee diferite de circulație din cauza colapsului infrastructurii portuare din Ucraina ca efect al invaziei ruse.
Planul propus de România are valoarea de 626 de milioane de lei (126 de milioane de euro) și se va derula până pe 31 decembrie 2024.
În cadrul planului, vor fi acordate granturi de până la zece milioane de euro companiilor logistice active în porturile maritime și fluviale din România: în porturile situate pe frontiera estică a UE – Constanța, Galați și Giurgiu; pe Canalul Dunăre-Marea Neagră – Poarta Albă, Midia și Năvodari; pe Canalul Sulina sau în porturile Midia și Mangalia.
Planul va fi finanțat parțial prin Fondurile UE de coeziune și va contribui la funcționarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina.
”Această schemă de 126 de milioane de euro va permite României să reducă blocajele create de intensificarea bruscă a traficului de mărfuri în porturile de pe Dunăre și de la Marea Neagră. Asistența financiară va susține operatorii portuari în procesarea și stocarea mărfurilor care se acumulează, prin reducerea blocadei generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru va contribui la implementarea planului privind culoarele UE de solidaritate fără a perturba competiția pe piața unică europeană”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Citește și: