Comisia Europeană cere ROMÂNIEI să renunțe la plafonarea prețurilor la electricitate și gaze /Bucureștiul trebuie să ofere soluții în două luni

Publicat: 04 10. 2024, 17:24

Comisia Europeană a inițiat o procedură care ar putea conduce la sancționarea României din cauza impunerii de restricții asupra prețurilor și exporturilor la electricitate și gaze, Bucureștiul având la dispoziție două luni pentru abordarea problemelor.

”Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de sancționare prin trimiterea unei scrisori de înștiințare formală României (INFR(2024)2194) din cauza restricționării libertății participanților de a stabili prețurile la electricitate și gaze pe piețe, precum și din cauza restricționării exporturilor de gaze”, a anunțat Comisia Europeană.

”Mai exact, România a introdus măsuri naționale care obligă anumiți producători de electricitate să contribuie cu toate veniturile peste un anumit plafon al tarifelor la un fond pentru tranziția energetică; de asemenea, unii producători de gaze trebuie să vândă părți din producție la prețuri fixe către anumiți consumatori. Aceste măsuri naționale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Reglementarea (UE) 2019/943, referitoare la piața internă a electricității, precum și cu Directiva 2009/73/CE, referitoare la reglementările comune pe piața internă a gazului natural. Măsurile respective limitează libertatea producătorilor de electricitate și gaze de a stabili prețurile generale în România”, precizează Comisia Europeană.

România trebuie să ofere soluții în termen de două luni

”Comisia Europeană consideră că aceste măsuri încalcă principiile fundamentale privind stabilirea prețurilor și comerțul liber la nivel transfrontalier pe piețele energiei electrice și gazelor”, subliniază Comisia Europeană.

România are la dispoziție două luni pentru a oferi răspunsuri și pentru a aborda problemele semnalate de Comisia Europeană. În lipsa unor răspunsuri satisfăcătoare, Comisia Europeană poate decide emiterea unei opinii argumentate.

Foto: Profimedia

Citește și:

Retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița, pe ultima sută de metri. Impactul asupra rețelei și interconexiunea cu Europa

Michel Barnier avertizează că Franța se îndreaptă spre „CRIZĂ financiară” /„E necesară reducerea cheltuielilor publice”

Președintele Camerei americane pentru Comerț, în Financial Times: SUA trebuie să evite SCLEROZA ECONOMICĂ a UE /Sunt necesare politici coordonate