Comisia Europeană (CE) examinează demiterea președintelui Institului Național de Statistică (INS), iar Eurostat analizează în detaliu informațiile disponibile despre revizuirea Produsului Intern Brut, care a condus la înlocuirea lui Vergil Voineagu de la conducerea instituției, informează Mediafax.
„Statele membre și Comisia au obligația de a asigura independența profesională a autorităților de statistică și capacitatea lor de a produce statistici solide și independente. Această obligație este subliniată ferm în legislația Uniunii, în particular în Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European și Consiliului privind statisticile europene și în Regulamentul (CE) Nr. 1466/97 al Parlamentului European și Consiliului privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și a supravegherii și coordonării politicilor eonomice (amendat prin pachetul adoptat în 2012 privind guvernanța economică). Ultimul regulament menționat precizează clar că orice proces de demitere trebuie să fie bazat numai pe criterii profesionale. Comisia examinează în prezent această situație”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Eurostat, Tim Allen.
Allen notează că revizuirea de -3,7% adusă Produsului Intern Brut este mai mare decât cele obișnuite în UE, care nu depășesc +/- 2%, precum și decât alte revizuiri efectuate în cazul României în anii anteriori, de aproximativ 2%.
„PIB-ul raportat la 70 de zile după încheierea perioadei de referință (prima estimare – n.r.) presupune de obicei că anumiți parametri structurali (…) rămân stabili în timpul celui mai recent an. Pe baza PIB-ulu iraportat la 12 luni după încheierea perioadei de referință, acești parametri s-au schimbat mai mult decât de obicei în 2011, conducând la o revizuire mai mare. Eurostat investighează în prezent în detaliu informațiile disponibile”, a afirmat Allen, întrebat dacă revizuirea anunțată în decembrie de INS poate fi considerată „o eroare gravă”.
Reprezentantul Eurostat a adăugat că revizuirea după 12 luni a PIB-ului raportat inițial este obișnuită, deoarece cea de-a doua raportare se bazează în mai mare măsură pe statisciti anuale, care oferă informații exhaustive.
Premierul Victor Ponta a anunțat, pe 3 ianuarie, că o eroare de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită.
O zi mai târziu, Ponta a spus că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică pentru „greșeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.
Vergil Voineagu a fost demis de către premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului Național de Statistică (INS), atribuțiile de președinte urmând să fie exercitate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreședinte al instituției. Gered Beatrix are sprijinul UDMR.
Premierul a declarat, săptămâna trecută, că vicepreședintele INS Beatrix Gered va gira conducerea acestei instituții până la numirea unui specialist cu credibilitate și fără culoare politică.
Pe de altă parte, INS a anunțat că a respectat metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) – iar diferențele între ele sunt inerente și nu reprezintă erori de calcul.
INS precizează că la estimarea PIB în varianta provizorie sunt într-o mare masură surse indirecte, metode de estimare și extrapolare, în lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentată în luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.
La varianta semidefinitivă, unde rezultatul a fost transmis în luna decembrie, în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete și mai detaliate față de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.