Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina
Comisia Europeană a prelungit, luni, anumite secțiuni ale cadrului legal comunitar care le permite statelor membre să ofere compensații, inclusiv în domeniul energiei, pentru atenuarea efectelor crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.
”Comisia Europeană a adoptat astăzi un amendament la Cadrul privind asistența temporară oferită de state în sensul prelungirii cu șase luni a unui număr limitat de secțiuni pentru reacția la criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie. În mod special, ținând cont de reacțiile primite din partea statelor membre UE, amendamentul de astăzi amână anularea prevederilor care le permit statelor membre să ofere asistență limitată (Secțiunea 2.1 a Cadrului) și asistența pentru compensarea prețurilor mari la energie (Secțiunea 2.4)”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
”Statele membre UE pot menține schemele de asistență pentru a acoperi perioada de încălzire pe durata iernii, ca sistem de siguranță în situația în care anumite companii continuă să fie afectate de problemele economice cauzate de războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, statele membre vor avea mai mult timp la dispoziție dincolo de perioada de încălzire din perioada iernii pentru a implementa măsurile necesare. Acest lucru va ajuta statele membre în implementarea practică a măsurilor de susținere”, precizează Comisia Europeană.
Secțiunea 2.1 va fi prelungită cu șase luni, până pe 30 iunie 2024, iar plafoanele pentru încălzire vor fi majorate de la 250.000 de euro la 280.000 de euro în sectorul agricol, de la 300.000 de euro la 335.000 de euro în sectoarele pescuitului și acvaculturii și de la 2 milioane de euro la 2,25 de milioane de euro în alte domenii.
Secțiunea 2.4, referitoare la măsurile de compensare a prețurilor mari la energie, va fi prelungită până pe 30 iunie 2024, permițându-le statelor membre UE să acopere parțial costurile mari ale energiei care depășesc semnificativ nivelurile anterioare crizei.
Celelalte secțiuni ale Cadrului comunitar – secțiunile 2.2 și 2.3, privind garanțiile și creditele subvenționate, precum și secțiunea 2.7, privind susținerea reducerii cererii de electricitate, nu vor fi prelungite după termenul de 31 decembrie 2023.
Secțiunile referitoare la tranziția spre o economie cu emisii poluante zero (2.5, 2.6 și 2.8) nu sunt afectate de amendamentele aplicate luni și rămân în vigoare până pe 31 decembrie 2025.
Foto: Profimedia
Citește și: