Comisia Europeană: Progresul general al Guvernului în politica fiscală este insuficient

Comisia Europeană: Progresul general al Guvernului în politica fiscală este insuficient
Publicat: 27/06/2015, 12:20

Într-o declarație transmisă vineri seara, la finalul misiunii în România, reprezentanții Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene (CE) explică motivul pentru care nu au putut ajunge la o înțelegere cu Guvernul, pe parcursul discuțiilor avute în perioada 16-26 iunie.

„Privind în perspectivă, realizările din program ar trebui păstrate, constituind baza pentru o continuă creștere puternică și echilibrată și noi locuri de muncă. Politicile fiscale și completarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi deosebit de importante în acest sens”, mai transmit oficialii europeni.

Reprezentanții Comisiei Europene și cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI) nu vor mai veni în iulie la București.

„Au fost discuții între CE, ceilalți colegi miniștri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuții fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înțeles și asupra căruia nu este un acord – Codul Fiscal”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” și a supraaccizei la carburanți, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, și dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate crește cu 500%. Din proiectul inițial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare și CAS, propuse inițial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat că România și-a asumat o deviere temporară de la ținta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, și impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autoritățile din România au informat recent autoritățile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depășire declanșează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depășire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar și foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

„Apreciem că pachetul de taxe așa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ față de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar și foarte dificilă”, a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa, într-o declarație transmisă marți.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă la București pentru discuții cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală și a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înțelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, așa cum anunțase Executivul inițial.

Tolosa a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

El a arătat că deficitul bugetar în 2016 este considerabil, estimând astfel că proiectul de Cod Fiscal în forma propusă va trebui revizuit semnificativ, întrucât doar prin tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat că unele măsuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Instituțiile internaționale nu cred în creșterea automată a veniturilor din tăierea taxelor și așteaptă soluții pentru acoperirea golurilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor