Comisia Europeană propune un mecanism de taxare a profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni
Comisia Europeană propune, marți, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, iar, conform estimărilor, în următorii patru ani, suma care ar putea fi vizată de un impozit special se ridică la 15 miliarde de euro.
Proiectul elaborat de Comisia Europeană, vizualizat de grupul media Bloomberg, identifică, în ”etapa zero”, fondurile blocate care ar putea fi impozitate. În ”etapa întâi” a procedurii sunt prevăzute acțiuni pe care ar urma să le aplice administratorii entităților care gestionează active.
”După deducerea cheltuielilor și a impozitelor naționale, vor fi identificate clar profiturile și vor fi contabilizate în conformitate cu normele privind capitalul și cu cerințele privind gestionarea riscurilor. Acest lucru va face posibil transferul fondurilor spre bugetul Uniunii Europene, pentru a fi utilizate de Ucraina într-o etapă ulterioară”, arată documentul.
Estimările bazate pe actualele rate ale dobânzilor indică profituri de 15 miliarde de euro care ar putea fi taxate de Uniunea Europeană în următorii patru ani.
Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni. Totuși, pe fondul reticenței manifestate de Banca Centrală Europeană, de Fondul Monetar Internațional și de unele state membre UE, Comisia Europeană a optat pentru o abordare etapizată, pentru a evita acțiuni de contestare din partea Moscovei.
Potrivit Comisiei Europene, sunt blocate active ale unor entități private ruse în valoare de 28 de miliarde de euro și titluri ale Băncii centrale din Rusia în valoare de 207 miliarde de euro. Din acestea, în Belgia sunt fonduri de 125 de miliarde de euro, iar Guvernul belgian estimează că acestea vor genera profituri de 2,3 miliarde de euro în 2023-2024.
Propunerea Comisiei Europene va trebui aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, iar negocierile ar putea genera modificări substanțiale.
Foto: Profimedia
Citește și: