Restricțiile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 ar trebui eliminate strategic și treptat, recomandă Comisia Eupopeană, care a publicat, marți, orientările pentru a asigura reluarea în siguranță a activităților în sectoarele culturale și creative în întreaga Uniune Europeană.
Comisia Euopeană a publicat, marți, principalele recomandări pentru ca activitățile culturale și creative să fie reluate fără a periclita sănătatea participanților, în contextul în care statele membre, încurajate de rezultatele campaniilor de vaccinare, încep să permită deschiderea spațiilor și desfășurarea acestora.
Executivul european admite că restricțiile pe scară largă, instituite de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 pentru a proteja sănătatea cetățenilor, au condus la dificultăți economice grave pentru o mare parte a sectoarelor, în special pentru activități care se desfășoară în spații dedicate și cu vizitatori, se arată în comunicatul transmis, marți, de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Conform datelor Comisiei, operatorii de cinematografe din UE raportează o scădere cu 70 % a încasărilor în 2020, organizatorii de evenimente muzicale raportează o scădere cu 76 % a prezenței (64 % din venituri), iar muzeele au pierdut venituri până la 75-80 % (în regiunile turistice populare). Se preconizează că criza va avea un impact de durată asupra întregului lanț valoric, fiind afectate, de asemenea, colectarea redevențelor pentru autori și artiștii interpreți sau executanți.
Potrivit informării Comisiei, orientările au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condițiile specifice de la nivel național, regional și local și se preconizează că acestea vor orienta conceperea și punerea în aplicare a măsurilor și protocoalelor în țările UE pentru a acoperi atât redeschiderea în condiții de siguranță, cât și redresarea sustenabilă în sectoarele culturale și creative.
„Cultura a ajutat oamenii să facă față efectelor măsurilor de izolare și distanțării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate și adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să își reia treptat activitățile în condiții de siguranță și să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale și creative sunt atuuri europene puternice și sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru reziliența sporită a societății europene și, în general, pentru modul nostru de viață european”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.
„Sectoarele culturale și creative au plătit un preț ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus. În același timp, criza a evidențiat importanța acestora pentru societatea și economia noastră. Odată cu creșterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricțiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În același timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă și reziliența întregului sector”, a precizat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
Potrivit infomării Comisiei, orientările recomandă următoarele măsuri și protocoale:
Redeschiderea spațiilor culturale ar trebui să fie însoțită de o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă a întregului sector, iar acțiunile la nivelul UE le completează pe cele întreprinse de statele membre și de sectoare.
Statele membre sunt invitate să profite pe deplin de Mecanismul de redresare și reziliență pentru a investi în mare măsură în aceste sectoare și pentru a le spori capacitatea de a se adapta la noile tendințe și de a ieși din criză.
Conform informării, Comisia și-a sporit substanțial sprijinul pentru sectoarele culturale și creative, cu aproape 2,5 miliarde EUR din programul Europa și aproape 2 miliarde din programul Orizont Europa dedicate proiectelor culturale, creative și incluzive în perioada 2021-2027.
Publicarea documentului vine în aceeași zi în care autoritățile române au deschis sesiunea de înscriere pentru obținerea ajutorului de stat pentru HoReCa , schemă aprobată de Comisia Europeană. Prin schema de ajutor de stat, operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică. Se estimează că se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari.
Comisia Europeană a aprobat recent și schema de ajutor în valoare de 610.000 euro (aproximativ trei milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active în sectorul cultural independent din Bucureşti, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.
Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitară, luând în considerare diferitele situații epidemiologice din statele membre și evoluția acestora.
De la începutul campaniei de vaccinare în România, au fost vaccinate, până luni, 28 iunie, 4.705.718 de persoane. Dintre acestea, 4.498.523 au primit ambele doze de vaccin, potrivit statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. O propunerea legislativă menită să încurajeze vaccinarea – prin care persoanele care se vaccinează beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată – a fost adoptată marți de Camera Deputaţilor.
Orientările UE furnizează indicatorii și criteriile (cum ar fi circulația virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecție, utilizarea testelor și depistarea contacților), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activități.
Documentul integral al Comisiei